immured_soul26.6.2018 13:55
1/13
Keksin ratkaisun #metoo- sekoiluun tiimeissäni - Ei palkata enää naisia!

Pointtini tässä keskustelussa on avata teitäkin rakkaat tytöt (ja naiset) ajattelemaan asiaa useammalta kantilta ja kuinka naisasian ajaminen sekä #metoo voivat kääntyä naisten oikeuksia vastaan. Toivoisin aiheen herättävän keskustelua.

Tilanteesta
Olen ikivanha demittäjä ja ihminen. (tosin täällä varmaan enää jäljellä meitä vanhoja kun koko demin käyttäjäkunta on laskenut johonkin 1% parhaista ajoista.) Vastaan työkseni liiketoiminta-alueesta, johon kuuluu useita tiimejä. Ala on sellainen, jossa on luonnollisesti enemmän miehiä kuin naisia, mutta naisten määrä on kuitenkin merkittävästi lisääntynyt viimeisten 5 vuoden aikana.

Olen koko aikuisikäni pitänyt sukupuolia yhtä älykkäinä ja kyvykkäinä, vaikka ajattelutavoissa on sukupuolten välillä selkeitä eroja. Loppupeleissä kaikki on kiinni yksilöstä, hänen älystään ja ihmissuhdetaidoistaan. En siis ole koskaan ollut niin sanottu sovinisti.

Meillä on tässä puolen vuoden aikana ollut aivan järjetön määrä sukupuoliasioihin liittyviä konflikteja työpaikalla. Naiset kokevat huumorin asiattomaksi, joitain on ahdisteltu seksuaalisesti ja yhtä jopa katsottu väärin. Tosiassa täällä on hyvin koulutettuja ja tienaavia asiantuntijoita, joiden huumori lienee siitä tämän ajan korrekteimmasta päästä.

Viime viikolla pidettiin isompi palaveri alaisteni kanssa, jotka ovat siis tiimien esimiehiä, mitä tehdään asian suhteen. Näistä esimiehistä 3 on naisia ja 4 miehiä. Yhden naisen mielestä kaikelle asiattomalle jutunheitolle täytyy olla nollatoleranssi, yksi naisista pyöritteli silmiä ja yksi oli hiljaa. Miehet istuivat lähinnä hiljaa uskaltamatta sanoa sanaakaan. Lopulta päästiin keskusteluun, mikä sitten on asiatonta. Luimme naistyöntekijöiltä tulleita palautteita, jotka yksi esimiehenä toimivista naisista oli koko yksiköstämme kerännyt.

Asiattomia asioita korkeakoulutettujen ja lähtökohtaisesti keskivertoa älykkäämpien naisten mielestä olivat muun muassa:

-Vaatteiden, hiusten, meikin tai minkään ulkonäköön liittyvän kommentointi työpaikalla

-Kaikki huumori, joka liittyy sukupuoleen, kansalaisuuteen, ihmisten välisiin eroihin tai mitä ylipäänsä joku henkilö saattaisi loukkaantua

-Sukupuolen olettaminen ihmisen fyysisen ulkonäön perusteella

-Oletus siitä, että henkilö olisi halunnut juoda siideriä yrityksen tapahtumassa, koska on nainen (miespuolinen kollega oli siis tarjonnut hänelle siiderin)

Yleisesti oli paljon keskustelua juuri huumorista. Meidän naiset eivät kuulemma ole mitään hiekkapilluja tai tosikkoja, mutta esimerkiksi kasvisruokavaliosta heitettävä kommentointi on täysin epäasiallista ja loukkaavaa.

Lopulta palaverissa syntyi riitaa kun toiset puolustavat sananvapauttaan ja sitä, etteivät ole koskaan tarkoittaneet huumoria kenellekkään henkilökohtaiseksi loukkaamiseksi ja toiset taas selittävät jostain valtarakenteista, joita pyritään ylläpitämään ihmisiin kohdistuvalla huulenheitolla.

Eilen juttelin asiasta herra isoherran eli toimitusjohtajan kanssa ja hän kysyi ratkaisuani ongelmaan. Vastaukseni:"En vittu tiedä, ei palkata naisia..."

Ihan oikeasti, EI PALKATA ENÄÄ NAISIA!

Täällä on aivan älyttömän rento meno kun ihmiset saavat kiusoitella toisiaan hyvässä hengessä. Tämä on huumorintajuisin ja hauskin paikka, jossa olen koskaan ollut töissä. Meillä on aikaisemminkin ollut kriteerinä, että palkataan vain hyviä tyyppejä, sellaisia jotka tulevat ihmisten kanssa toimeen, ovat hyväntahtoisia ja huumorintajuisia. Nyt naisten lisääminen yhteisöön kostautuu avoimen ja hauskan työkulttuurin tukahduttamisena.

Tästä lähin harkitsen hyvin vakavasti yhdenkään naisen palkkausta. Onneksi Suomessa ei ole kiintiöitä, kohta niitä kylläkin tarvittaisiin. En varmasti ole ainut joka näiden #metoo-selkkausten ja täysin epäolennaisuuksiin menneen tasa-arvokeskustelun jälkeen harkitsevat muutamaan kertaan 20-35-vuotiaan naisen lisäämistä työyhteisöön.

On täällä onneksi huumorintajuisiakin naisia. Pelkkien työhaastatteluiden perusteella vain on vaikea kartoittaa, kuka on tasa-arvotaistelija ja kuka normaali. Toki kaikki järjestötoiminta liittyen poliittisiin liikkeisiin tai naisasiaan on jo lähtökohtaisesti itselleni punainen vaate, aiheuttavata aina ongelmia työyhteisöissä.