naavitak9.5.2018 18:21
1/4
En voi asuu kaaoksen keskellä, pitäiskö muuttaa pois?

Oon jo jonkin aikaa miettiny poismuuttoa. Sen tekisinkin, mutta kun olen vasta 15 (syksyllä 16).

Mulla on kotona tällä hetkellä ongelmia, jotka liittyy jokainen enemmän tai vähemmän äitiin.

Yks ongelmista on tää koti yleisesti. Täällä on super sekaista, mistään ei löydy mitään eikä äidilläkään ole mitään hajua mistä ne tavarat vois löytää.
Joo, ollaan muutettu alle kuukaus sitten, mutta kämpän sekaisuus ei johdu siitä, vaan äidistä. Sillä ei ole mitään organisaatiokykyä, vaan se mättää tavarat siihen mihin ne sopii.
Se nukkuu edelleen lattialla patjalla ja oon kysyny siltä useempaan otteeseen, millon se kokoaa sen sänkynsä, vastaus on ollu "joskus". Entisessäki asunnossa oli samanlaista, sillä erolla että äiti nukku sängyssä.

Ruuan tekeminenkin täällä on yks työmaa. Tässä uudessa asunnossa on huomattavasti pienempi keittiö, mutta äiti silti kuvittelee että kaikki miljoona eri (turhaa ja aina ja ikuisesti käyttämätöntä) kuivajuttua mahtuu niihin laatioihin. Puhumattakaan leipäkoneesta, kahvinkeittimestä ja vohveliradasta, jotka vie paljon tilaa muutenkin pieniltä työtasoilta. Tiskiallas on superpieni, eikä sen viressä olevalle "tiskipöydällekään" mahdu mitään astioita, kun se on roinan peitossa.

Sitten on äiti, joka töistä kotiin tullessaan halua/jaksa tehdä mitään. Ymmärrän sen, ettei ihmisellä ole ehtymätöntä voimanlähdettä ja töiden jälkeen saa rentoutua, mutta kun se ei tee kirjaimellisesti MITÄÄN tultuaan töistä kotiin. Olen useammin se, joka kokkaa- jos siis on raaka-aineita siihen. Kyllä äitikin osaa ruokaa tehdä ja tekeekin joskus vapaapäivinään, mutta en suoraansanottuna luota sen ruoanlaittokykyihin. Sen ruoka näyttää epäilyttävältä ja/tai on einestä, jolloin otan leipää ja toivon, että äiti olisi... normaali.

Ainut mitä äiti töiden jälkeen tekee, on kaupassa käynti ja senkin se tekee kotimatkallaan. Sen perusteella mitä se ostaa voin helposti sanoa ettei sillä ollut mitään suunnitelmaa mennessään kauppaan.

Välillä tuntuu, että mä tajuan asioista enemmän kuin se. Se jaksaa aina valittaa siitä etten sais riidan päätyttyä paiskoa mun ovea (jossa on kyllä pointtia), koska sillä on muutto vielä maksamatta, eikä siinä siis puhuta mistään pikkusummasta. Tähän mä vastaan yleensä huomauttamalla sille siitä, että se käy jatkuvasti ulkomailla, joka maksaa paljon. Äiti on siihen vastannut, että jos lentolippu maksaa 100€ niin kyllä se sen silloin ostaa. Tuota logiikkaa en tajua alkuunkaan, koska jättämälle sen lipun ostamatta säästää enemmän rahaa.

Tänä aamuna riitelin sen kanssa taas jostain ja se sano yhdessä vaiheessa, että mä en voi enää asua täällä. En tiedä oliko se siinä asiassa tosissaan.

Mä tiiän, että jos mä haluisin muuttaa nyt pois, äiti ei IKINÄ suostuis. Sen mielestä 18- vuotiaskin on liian nuori muuttamaan omilleen.

Mun vanhemmat on siis eronnut ja niillä on yhteishuoltajuus musta ja mun pikkusiskoista. Oon isän kanssa puhunu tästä muuttohommasta ihan yleisesti, en silleen että haluisin muutta jo pois. Isä on sanonu, että mitä nuorempana mä itsenäistyn, sen parempi, mutta kun kysyin isältä kerran, että puhuisko se äidin ympäri, jos haluisin muuttaa pois alalikäsenä, se vastas että kyllä se sille yrittäis puhua, mutta ei se ketään ala puhumaan ympäri.

Tiedostan, että poismuutto ei ratkaise kaikkia mun ongelmia, koska äiti on kuitenkin edelleen mun huoltaja kunnes täytän 18. Poismuutto kuitenkin mulle parempi vaihtoehto, koska pystyn elämään kunnollisessa ja siistissä kodissa ilman riitoja.

Haluisin kysyä tässä lopussa juttua:
-Jos muuttaisin pois alaikäisenä, riittäiskö vaan se, että mun isä antaa suostumuksen siihen, vai pitääkö molempien vanhempien antaa siihen lupa?
-Kuinka paljon mä voin saada kuussa tukia yms. jos esim. lapsilisät tulis mun tilille
-Ottaako vuokrayhtiöt, kuten Lumo tai Sato alaikäisiä vuokralaisia?

Pahoittelun sekalaisesta tekstistä ja mahdollisista kirjoitusvirheistä