kukkasohva12.6.2018 17:49
1/17
Yleisohjeita novellin kirjoittamiseen

Koska en ole töissä vaan värkkäilen gradua, niin runsaalla vapaalla ajallani oon lueskellut paljon tähän osioon kirjoitettuja tekstejä. Tässä jonkin ajan kuluessa mulle on muodostunut jo aika hyvä kuva siitä, mitkä on useimpien kirjoittajien tyypillisimmät ongelmat. Olen viimeistä harkkaa vaille valmis äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, joten uskon, että mulla on antaa ihan hyödyllisiä neuvoja aloitteleville - ja miksei kehittyneemmillekin - kirjoittajille. Täällä on toisinaan näkynyt samantapaisia keskusteluita, mutta nyt ei ole hetkeen näkynyt, niin laitan korteni kekoon. Lisätkää toki listaan ohjeita ja neuvoja, jos tulee jotain mieleen!

1. Aivan ensimmäisenä: pohjatyön tekemisen tärkeys. Jotta voi kirjoittaa sujuvaa ja mielenkiintoista tekstiä, täytyy olla käsitys siitä, kuinka tekstiä tuotetaan. Siispä kannattaa lukea runsaasti eri genrejen ja eri tekstilajien tekstejä, jotta sanavarasto karttuu, ja tiedot erilaisten tekstien tyypillisyyksistä hahmottuvat paremmin. Pohjatyöhön kuuluu myös toisinaan tekstissä esiintyvien aihepiirien tarkempi tutkiminen. Tarina saa lisää uskottavuutta, kun oikeaan maailmaan sijoittuvat yksityiskohdat ovat oikein. Ei tee mieli lukea tarinaa, jossa Kuopio sijaitsee länsirannikolla tai päähenkilö huomaa olevansa raskaana vuorokausi seksin harrastamisen jälkeen.

2. Oikolue, oikolue ja oikolue. Lukukokemus on lukijoille huomattavasti miellyttävämpi, kun tarina ei vilise oikeinkirjoitus- tai näppäilyvirheitä. Useat virheet karsiutuvat tekstistä jo yhdellä läpiluennalla, joten edes sen verran vaivaa on kannattavaa nähdä tekstinsä eteen. Kaikista tehokkainta on, jos kirjoittaa tekstin valmiiksi johonkin kirjoitusohjelmaan (itse suosin Wordia, Google Docsia ja Open Officea), ja sen jälkeen jättää tekstin rauhaan vaikkapa viikoksi. Kun ei ole hetkeen vilkaissut omaa tekstiään ja lukee sen uudelleen läpi, virheet osuvat silmään huomattavasti helpommin.

3. Edelliseen liittyen: kirjoita tarinaa mieluummin johonkin kirjoitusohjelmaan kuin suoraan Demin kommenttikenttään. Kirjoitusohjelma yleensä huomauttaa kirjoitusvirheistä, jolloin ne on sujuvaa korjata saman tien. Kirjoitusohjelmassa myös näet tekstisi yhtenäisenä, mikä helpottaa tapahtumien muistamista ja niiden yhtenäiseksi kirjoittamista. Kirjoitusohjelmassa tarinasi on turvassa toisin kuin varsin epäluotettavassa selaimessa.

4. Suunnittele etukäteen. Kun saat idean tarinaan, hahmottele vaikka paperille ylös keskeiset henkilöhahmot ja juonen pääpiirteet. Kaikkia tapahtumia ei tarvitse tietää heti, mutta vältyt useilta epäjohdonmukaisuuksilta tarinan edetessä, jos tiedät suurin piirtein, mitä olet kirjoittamassa.

5. Vältä kliseitä. Aika harva jaksaa enää lukea aloituskappaletta edemmäs sellaista tarinaa, joka alkaa herätyskellon pirinällä ja päähenkilön kuvailulla peilin kautta. On kirjoittajana kehittymisen kannalta tärkeää, että muistaa haastaa itseään tekstejä luodessa. Tässä nousee jälleen esiin lukemisen tärkeys: kun lukee paljon erilaisia tekstejä ja vilkuilee muidenkin kirjoittamia juttuja täällä Demissä, tulee nopeasti tietoiseksi siitä, millaisia elementtejä kannattaa oman tekstisi mielenkiintoisuuden kannalta välttää.

6. Mieti, mikä on itsellesi vaikeaa tekstin kirjoittamisessa, ja työstä sitä. Jos tunnet epäröiväsi oikeinkirjoituksessa, noudata etenkin tämän listan kohtaa 2, ja käytä avuksesi internetin oikeinkirjoitusoppaita. Hyödyllisiä sivustoja ovat etenkin Kielitoimiston ohjepankki ja Ison suomen kieliopin verkkoversio (VISK). Jos saat toistuvasti palautetta siitä, että tapahtumat etenevät teksteissäsi turhan nopeasti, pysähdy työstämään tekstejäsi pidemmäksi aikaa. Kun yksittäisen luvun päätapahtumat on saatu paperille, pysähdy miettimään, millä tekstiin saa lisää elävyyttä ja sujuvuutta. Kun tarinan miljöö, tunnelma ja päähenkilön ajatukset ovat itsellesi selvillä, on niitä kuvailemalla helppo saada kertomukseen täytettä.

7. Harjoittele tekstien luomista matkimalla muiden kirjoittajien tyylejä. On tehokas oppimisen keino vaikkapa lukea jokin kirja, ja yrittää sitten kirjoittaa sille vaihtoehtoinen loppu kirjailijan tyyliä noudatellen. Kun irrottaa hetkeksi omasta tavastaan kirjoittaa, avautuu mielessä usein uusia ovia.

8. Varaa kirjoittamiselle aikaa. Tekstistä pystyy melko usein näkemään, onko siihen käytetty aikaa, vai onko se hutaistu kiireellä kasaan. Kiireessä kirjoittaminen ei palvele itseäsi eikä lukijoitasi, joten varaudu kirjoittamaan ryhtyessäsi siihen, että aikaa saattaa kulua. Kun jaksat työstää tekstiäsi kärsivällisesti, todennäköisesti vältät useat huolimattomuusvirheet, ja kertomuksen rakenne säilyy yhtenäisempänä.

9. Ota teksteihisi kohdistuvat kritiikit ja parannusehdotukset vastaan avarakatseisesti. Harva täällä kommentoi ilkeyttään, eikä jatkuvista "paras novelli ikinä, jatka!!! <3" -kommenteista ole kehityksen kannalta hyötyä juuri lainkaan. Palautteen tarkoitus on kannustaa, mutta myös antaa eväitä parempaan kirjoittamiseen. Joka ikisellä kirjoittajalla on aina parantamisen varaa jossain, joten suhtaudu annettuun palautteeseen nöyrästi. Turhia ja mitäänsanomattomia "aivan paska" -kommentteja ei luontaisestikaan tarvitse sietää.


Siinä jonkinlainen lista omia huomioitani, jatkakaa listaa jos keksitte lisää tai jos haluatte kommentoida jotain omista ohjeistani :---)