Hulmuli27.4.2017 11:59
1/2
Risainen nuoruus

Avaan kotioven ja paukautan sen perässäni kiinni. 1,5-vuotias pikkuveljeni parkuu isän huoneessa, 7-vuotias pikkusiskoni ryntää lohduttamaan veljeään. Menen pikkuhiprakassa olohuoneeseen, jossa isä makaa sohvalla sammuneena. Pöydällä on kaljatölkkejä, jotka tyhjennän omaan kurkkuun. Jatkan matkaani omaan huoneeseeni ja menen nukkumaan.

Yöllä isä tulee repimään minut ylös sängystä. Hän kysyy kaljoistaan, johon vastasin etten tiedä. Isä lyö minua kipeästi poskelle. Hän kysyy uudestaan ja vastaan juoneeni ne. Isä löi minua uudelleen, heitti minut lattialle ja potkaisi minua mahaan. Parahdan kivusta. Tuijotan isää. En uskalla nousta ylös. Isä tarraa minua niskasta ja heittää minut ulos kivikolle perässäni tule minun takki, kengät ja lompakko ja sanat: "Takaisin ei ole tulemista ennen kuin olet tuonut juomasi kaljat takaisin." Jään istumaan kivikolle, kiroan. On kylmä, mutta en laita takkia päälle. Nousen ja hakkaan ovea sekä pimpotan ovikelloa. Kukaan ei avaa ovea. Lähden kävelemään kohti pimeää Helsingin keskustaa. Kello on varttia vaille yksi.

Matkalla keskustaan minua päin iskee totuus; En voi ruoda isälle kaljoja, sillä olen 16-vuotias ja olen rutiköyhä. Lisäksi minulla ei ole yöpaikkaa, sillä kaverit asuvat liian kaukana tai ei ole kotona ja isä on niin jääräpäinen, että jos se on jotain sanonut niin se pitää.

Saavun keskuspuiston laidalle. Jalkoja väsyttää, joten käperryn puiston penkille. Maattuani hetken penkillä, viereeni istahtaa keski-ikäinen mies. Nousen istumaan, nenääni leijuu vahva viinan tuoksu. -Hei lähtisiks seuraks kaljalle, mies kysyy. Lähden seuraamaan miestä. Saavumme kerrostalon pihaan. Nousen portaat ylös miehen perässä ja tulen pieneen likaiseen kämppään. -Tervetuloa, mies sanoo. Kiitän ja istun varovasti sohvalle. Mies ojentaa minulle pari kaljatölkkiä. Avaan toisen. Olen hiljaa, mua väsyttää ja haluan mennä nukkumaan, mutta en kehtaa sanoa miehelle mitään. Juon yhteensä 8 tölkkiä.

-Hei voitkos häipyy kämpiltäni, ku mä meen nukkuun, mies sanoo. Tuijotan hölmistyneenä miestä. Kello on kohta kolme ja minulla ei ole yhtään kaljaa isälle annettavaksi. -Voinko nukkuu täs sohval, kysyn. -Et, mun nainen tulee aamulla. Mies ottaa minua olkavarresta kiinni ja taluttaa minut eteiseen. Puen ja menen takaisin keskuspuiston penkille horjuvin askelin. Lysähdän penkille. Huhtikuinen aamuyö on hyvin kylmä. Hytisen kylmästä.

-Hei herääppä, tässä poliisi. Nousen istumaan ja katson ympärille. Huimaa. Huomaan poliisin yläpuolellani. -Minkä ikäinen olet. -16. Poliisi taluttaa minut autoon. -Mihin te viette minut, kysyn. -Viedään sinut kotiin. Pelottaa, minulla ei ole kaljoja ja isän on päästettävä minut sisään ellei halua ongelmia poliisin kanssa. Mutta poliisien mentyä isä voi tehdä vaikka mitä.

Poliisi avaa auton oven ja ojentaa minulle sakkolapun, sillä promilleja oli jonkin verran mitattaessa. Poliisi koputtaa voimakkaasti oveen. Isä tulee 10 minuutin kuluttua avaamaan ja päästää minut sisälle. Menen omaan huoneeseeni, johon isä minua seurasi. -Puhutaan tästä aamulla, isä sanoo vihaisesti. Tuijotan isän perään hänen mennessään. Mietin pitkään isän sanoja ja nukahdan pian väsymykseen.

Tälläinen tällä kertaa. Jatkoa tulossa, jos on lukijoita.