Poistunut demittäjä23.9.2020 6:28
1/5
Mitä tekisit mun tilanteessa? (yliopisto ja alanvaihto)

Mä pidin muutaman välivuoden, ja päädyin niiden jälkeen todistushaulla mun viimeiseen hakukohteeseen alalle, joka ei ihan hirveästi kiinnostanut hakiessakaan. Otin sen kuitenkin vastaan, koska halusin välivuosien jo loppuvan. Mulla alkoi nyt toinen vuosi, ja pakko mun on se nyt itselleni myöntää, etten oo pitänyt yhdestäkään tän alan kurssista, vaikka oon käynyt näitä jo yli 40 op. Ala on kaiken lisäksi aika työläs, ja mulla alkaa olla aika selviä uupumisen merkkejä jo nyt. Aloitin nyt syksyllä sivuaineen, joka poikkeaa tosi paljon mun pääaineesta (eri tiedekunta), ja mä olen niin innoissani joka ikisen luennon aikana. Mulle tuli välivuosia tosiaan sen vuoksi, etten osannut millään päättää mikä mua kiinnostaa. Lukiossa kävin sekä luonnontieteitä että kieliä ja filosofiaa ja kirjoitinkin aika sekavat setit, mutta kaikki hyvin arvosanoin. Päättärikin on oikeastaan kymppirivi. Päädyin tosiaan humanistiselle alalle, mutta nyt sydän on alkanut kaivata solujen, kemiallisten reaktioiden ja aivojen osien opiskelua.

Mutta niin. Koska oon tuhlannut aikaa välivuosiin ja alaan josta en nauti, niin jos vaihtaisin yhteishaun kautta uudelle alalle, olisin vähintään 30-vuotias kun valmistuisin ja mulla on unelmana kyllä perhekin perustaa joskus. En haluaisi olla ikiopiskelija. En ole tosin tähän mennessä ottanut yhtään opintolainaa enkä tule näinä kahtena ensimmäisenä vuotena nostamaan myöskään opintotukea, eli mun tukikuukauteni eivät ole kuluneet. Toinen vaihtoehto olisi, että koska saan oman alani kandin aineopinnot pakettiin jo tänä toisena vuonna, tekisin koko ensi vuoden sivuaineen kursseja ja pyrkisin maisterihaussa tälle alalle. Mutta: teenkö mitään tutkinnolla, jossa olen käynyt aineopintojen verran ihan uuteen pääaineeseen liittymättömiä kursseja, ja hyödylliset sivuaineet, kuten kemia, jäävät pois sen takia? Entä taas jos en pääsekään sitä kautta sisään, vaan tuhlaan taas vuoden tällä alalla, kun voisin hakea jo tänä keväänä yhteishaussa pois?

En tiedä onko mun tunteisiin omaa alaani kohtaan vaikuttanut se, että mulla oli aika henkisesti raskas ajanjakso kun opiskelut aloitin, enkä mennyt mukaan mihinkään ainejärjestön juttuihin. Toisaalta en usko, koska olen kuitenkin saanut kavereita ihan luentojen kautta, mutta en identifioidu ollenkaan nykyisen alani kautta eikä mulla oikein ole edes arvostusta sitä kohtaan.

Olen niin solmussa. :( Laitoksen henkilökunnasta ei tunnu olevan apua, koska täällä ei ilmeisesti ole kovinkaan yleistä että opiskelijan intohimona ei ole tämä ala tai eräs paljon muistuttava mutta paremmin työllistävä ala, jolle osa vaihtaa maisterissa ja osa tekee tuplamaisterin. Pelkään myös vähän että mun miesystävä suuttuu, kun oon tällainen tuuliviiri ja sillä varsinkin tuntuu olevan isompikin kiire sen perheen saamisen kanssa. Mun parisuhde on kuitenkin mun elämän paras asia, niin en haluaisi sitä uhrata opiskelun ja uran vuoksi...