Laphicet31.5.2017 21:46
1/10
Monisormisuus - muita kohtalon tovereita?

Aloin tässä vain miettimään, että onkohan täällä muita, joilla esiintyy polydaktyliaa eli monisormisuutta tai -varpaisuutta :D Itse en ole koskaan tavannut toista, jolla olisi samaa, niin olisi todella upeeta tavata joku toinen tämmönen "kummajainen"! Juttuja aiheeseen liittyen oon lukenu ja kuullu ulkomailta, mutta ois hauska nähdä sattuisiko demittäjien joukossa olemaan mun lisäksi joku.
Kysymyksiä, jos joku polydaktylinen tämän näkee: Onko teiltä poistettu ylimääräisiä sormia tai varpaita, vai onko ne vain jätetty paikoilleen? Miksi on poistettu tai miksi ei? Onko teillä polydaktylia jotenkin vaikuttanut muihin sormiin/varpaisiin tai elämään ylipäänsä jollain tasolla? Esiintyykö teillä suvussa tätä? Saa kertoa myös jotain muuta kiinnostavaa aiheeseen liittyen!

Mulla oli syntyessäni oikeassa kädessä 6 sormea, kuudes oli ikään kuin saman käden toinen peukalo, joka kasvoi varsinaisesta peukalosta. Kuulemma silloin kun synnyin ja pääsin ekaa kertaa äitini syliin, hän oli nopeasti laskenut, että onhan mulla varmasti kaikki sormet kehittyny. Äiti huokaisi helpotuksesta, mutta sitten kun isä pääsi mut kylvettämään, huomasi hän, että kappas vain, täällä on yksi ylimääräinen :D Siitä sit seurasi erilaisia tutkimuksia, joista en luonnollisesti mitään muista. Kävi ilmi, että tämän ylimääräisen sormen luut olivat ikään kuin irrallaan sormen sisällä, eivät kiinni varsinaisessa peukalossa, joten sormi oli helposti poistettavissa. Vanhempani halusivat, että peukalo poistetaan, koska he pelkäsivät minun joutuvan kiusatuksi sen takia. Ei mua se poisto haittaa ollenkaan, lähinnä vaan näin jälkikäteen mietin millaista olisi ollut elää sen yhden ylimääräisen sormen kanssa :D uskon kuitenkin, että leikkaus oli mun kannalta paras päätös. Mut leikattiin onnistuneesti 1-vuotiaana, ja siitä aikaa on nyt kulunut 18 vuotta. Monisormisuus ei varsinaisesti ole vaikuttanut mun elämään mitenkään, koska leikkaus onnistui sen verran siististi, ettei musta mitenkään huomaa, että mulla olisi ylimääräistä sormea ollut ja mun oikea peukalo toimii hyvin. Itsekin välillä unohdan, että mulla joku ylimääräinen peukalo on ollut, ja jos jonkun uuden tuttavan kanssa asia tulee puheeksi, hämmästys on suuri :D Lähemmin katsottuna mulla näkyy tossa peukalon kyljessä parin sentin mittainen leikkausarpi ja lisäksi mun peukalo on ylimmän nivelen kohdalta vasemmalle vääntynyt, mutta se on varmaan vaan kehittynyt vinoksi sen ylimääräisen sormen takia. Lisäksi sen ylimmän nivelen taipuvuus on hyvin rajallinen, mun peukalo ei siltä kohdalta taivu kun ihan vähän, mutta se ei ole elämääni vaikuttanut sen kummemmin. Leikkausarven kohta on herkempi kuin ympäröivä iho, ja jos siihen osuu jokin kovempaa, tekee se yleensä suht kipeää. Muuta ongelmaa tai vaivaa ei ole ollut!

Mun suvussa ei tiettävästi ole ketään muuta, jolla olisi polydaktyliaa, mutta itseäni on mietityttänyt tämän periytyvyys. Mun kohdalla polydaktylia on peräisin mutaatiosta sormien jakautumista säätelevissä geeneissä ja mietin usein mahtaako tämä periytyä mun mahdollisille lapsille. Biologian opettaja joskus tunnilla ohimennen sanoi, että polydaktylian aiheuttaisi dominoiva alleeli, mikä tarkoittaisi sitä, että tämä ominaisuus periytyisi helposti jälkeläisille. Oon ite yrittänyt vastaavaa infoa etsiä netistä, muuta en kyllä ole mitään löytänyt :/ Joten tiedä häntä sitten miten tää mahdollisesti periytyy jos periytyy ollenkaan... Oikeastaan just tän polydaktylian takia olen todella kiinnostunut biologiasta ja etenkin perinnölisyystieteestä! Kiinnostaisi tutkia asiaa tarkemmin :)
Eikä ole muuten sukurutsauksesta peräisin tämä mun mutaatio, jos se jollekin tuli mieleen! :'D

Tossa nyt oli mun monisormisuuden taustaa, saa kysyä lisää jos ihmetyttää! Ois tosiaan kiva nähdä onnistunko löytämään toista kohtalontoveria :) ja pahoittelut romaanista