B_Boss7.8.2017 14:48
1/1
E-pillereiden vaikutukset

E-pillereistä puhutaan yleensä niin, että ollaan todella jyrkästi joko puolesta tai vastaan. Jos on puolesta, niin keskittyy ainoastaan pillereiden hyviin puoliin näkemättä vaikutuksia yksilöön. Jos taas on vastaan, niin yleistää kaikki ongelmat pillereiden syyksi.

Aika vähän puhutaan pillereiden todellisista vaikutuksista. Siitä miten pillerit oikeasti vaikuttaa kehoon Ja ettei ongelmana ole pelkästään hormonit tai hormonimäärät, vaan jokaisen kehon yksilöllinen vaste hormoneihin.

Huomaa, että monet kuvittelevat pillereiden jotenkin peittävän oman kierron, mutta että oma kuukautiskierto pyörisi jotenkin taustalla. Asia ei ole niin. Kyllä, oma hormonitoiminta voi pyöriä edelleen pillereiden aikana. Mutta jos käytät yhdistelmäpillereitä tai suosituinta minipillerimerkkiä, et voi puhua mistään omasta luonnollisesta kierrosta. Jos omaa hormonitoimintaa on, se on minimaalista.

Vähemmän hormoneita ei tarkoita luonnollisuutta. Kaikki mikä omaa kiertoa häiritsee, voi johtaa selkeästi epäluonnolliseen tulokseen. Esimerkiksi minipillerit joissa ei ole ollenkaan estrogeenia ja vievät kuukautiset pois, pitävät hormonitason koko ajan yhtä alhaisena kuin kuukautisten ensimmäisinä päivinä. Onhan se luonnollinen estrogeenitaso? Kyllä. Monenlaiset hormonitasot ovat naisille normaaleja, koska hormonitasot vaihtelee kierron mukaan. Minipillereiden käyttäjistä suurimmalla osalla on estrogeenitaso ympäri vuoden sama kuin muilla naisilla on aivan kierron alussa, silloin kun se on kaikista alimmillaan.

On olemassa myös minipillereitä jotka eivät vaikuta paljon hormonitoimintaan. Nekin voivat silti häiritä hormonitoimintaa. Esimerkiksi voi kasvaa suuria munasarjakystia jotka tuottavat suuria määriä hormoneita.

Yhdistelmäpillereissäkään pieni hormonimäärä ei välttämättä ole hyvä asia. Yli 70-kiloiselle erittäin matalahormoniset pillerit voivat olla liian vähähormoniset ja muillekin normaalia pienempi hormonimäärä voi aiheuttaa oireita.