Siru8424.5.2018 6:35
1/12
Rahalla vapaaksi asevelvollisuudesta, naisetkin kutsuntoihin...

Mitä mieltä tästä?

Kansalaispalvelusvelvollisuuden voisi käytännössä suorittaa kolmella tavalla: asepalveluksella, varautumispalveluksella tai maksamalla muita enemmän veroa.

Uudenlainen varautumispalvelus korvaisi siviilipalveluksen. Varautumispalveluksen suorittaja voisi valita kursseja ja harjoituksia esimerkiksi väestön- tai ympäristönsuojelusta, terveydenhuollosta tai kyberturvallisuudesta.

Selvityksen ovat kirjoittaneet Bank of Ideas -ajatus­hautomon puheenjohtaja Kaisa-Maria Tölli ja dosentti Tuomas Kuronen. Kyseessä on ensimmäinen kansalaispalveluksen sisältöä ja toteuttamista koskeva selvitys.

Kirjoittajien mukaan kansalaispalvelus tukisi nykyistä paremmin kokonaisturvallisuutta eli sitä, että yhteiskunnan elintärkeät toiminnot turvataan myös häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.

– Puolustuskyky turvattaisiin kuten ennenkin, mutta entistä kyvykkäämmällä ja motivoituneemmalla joukolla, Tölli sanoi STT:lle.

Nykyinen siviilipalvelus ei Töllin mielestä tue riittävästi yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Hänen mukaansa varautumispalvelus vastaisi paremmin uusiin turvallisuusuhkiin, kuten kyberuhkiin ja terrorismiin.

Lähde: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005692506.html