Royyy13.6.2017 11:33
1/20
OHJE: Näin käytät Demiä oikein

Demi.fi on suomen suosituin nuorten naisten (ja fiksujen nuorten miesten) keskustelupalsta.

Miksi se ei sitten näytä siltä? Miksi keskusteluiden taso on niin surkeaa jopa korkeatasoisimmalla keskustelualueella, Syvällisissä?

Tähän täytyy tulla muutos. Sitä varten päätin tehdä pikaoppaan eri keskustelualueiden käyttöön, otsikointiin, keskustelun tekemiseen yleisesti ja kommentointiin.

KESKUSTELUN LUOMINEN:

1) Otsikoi keskustelusi tarkoituksenmukaisesti ja oikeaoppisesti.

•Otsikon tulee sisältää keskustelun idea tiivistetyssä muodossa. Siinä pitää käydä ytimekkäästi ilmi, mistä keskustelussa on kyse ja mihin sillä pyritään. Jokaisen sanan tulee olla perusteltu.
Kuvitellaan malliesimerkiksi keskustelu, missä kirjoittaja kertoo mielipiteensä miesten ja naisten välisistä eroista. Alla oikeaoppisia (O) ja huonoja (H) otsikoita.

O: Näistä syistä miehet ovat parempia kuin naiset/ Miehet ovat parempia kuin naiset/ Miksi miehet ovat parempi sukupuoli?

H: Miehet ovat parempia kuin naiset esimerkiksi koska he ovat älykkäämpiä/ En tiedä teistä, mutta minun mielestäni/ Miehet/ Pohdintaa mielenkiintoisesta aiheesta

•Otsikko alkaa isolla kirjaimella, eikä sen lopussa ole pistettä. Välimerkkien käytön tulee olla hallittua ja tarkoituksenmukaista.

2) Valitse nyt helvetti soikoon se oikea keskustelualue. Ihan liian usein näkee, että keskustelu on sijoitettu aivan väärälle keskustelualueelle. Onko kyseessä aivovamma vai välinpitämättömyys? Siitä en tiedä, mutta listasin pari suurinta ongelmaa tuottanutta kohtaa jos tästä selvennyksestä olisi jotain apua:

SYVÄLLISET: Ennenkuin sijoitat yhtäkään keskustelua tälle alueelle, mieti tarkasti onko keskustelusi oikeasti syvällinen (voit selvittää ensin mitä syvällisyys tarkoittaa) ja oletko valmis käymään siitä oikeasti syvällistä pohdiskelevaa keskustelua.
Jos keskustelun aloitus on lyhyt, on sen oltava tarkoituksenmukainen ja ytimekäs ja sinun oltava valmis ohjaamaan keskustelua oikealla otteella tehdäksesi siitä syvällistä.

Muista, että Demin keskustelurikospoliisi päivystää eniten juuri tällä keskustelualueella.

SUHTEET: Tänne kaikki ihmissuhdepaska. Se on joko tänne tai Oma Planeettaan, ei mihinkään muualle.

OMA PLANEETTA&MUUT: Muiden keskustelualueiden aiheet ovat niin selviä, ettei niissä terve ihminen voi mennä vikaan. Oma Planeettaan voit kuitenkin huoletta sijoittaa kaikki sellaiset keskustelut, joiden oikeasta alueesta et ole täysin varma. Ja niin sinun pitääkin; mieluummin kymmenen paskaa Omassa Planeetassa kuin yksi Syvällisissä.

3) Keskustelun tulee olla mahdollisimman helppolukuinen, tarkoituksenmukainen ja kieliopillisesti vähintään hyvää tasoa.
Muista ne kappalejaot. Käytä välimerkkejä oikein. Älä jaarittele turhaa.
Ole valmis vastaamaan kommentteihin asianmukaisesti ja pyri pitämään keskustelussasi järjestystä yllä.

Yksi yleinen virhe liittyy kommenttien lainaamiseen. Muutamaa kommenttia voi vielä lainata ketjussa, mutta sitten täytyy jo opetella erottelemaan viestejä ja vastaamaan vain siihen viimeisimpään. Mikään ei ole rasittavampaa kuin nähdä pitkiä lainausketjuja, eivätkä ne ole helpoin mahdollinen tapa itse kirjoittajillekaan.

KOMMENTOINTI:

1) Pyri kommentoimaan asianmukaisesti ja aiheenmukaisesti, etenkin korkeatasoisemmilla keskustelualueilla.

2) Käytä hyvän kirjoittamisen periaatteita vastauksissasi. (Kappalejaot, välimerkit, oikeaoppinen lainaaminen yms.)

3) Kunnioita keskustelun aloittajaa ja anna sen näkyä kommenteissasi, varsinkin mikäli keskustelu on asiallinen ja hyvin toteutettu.

4) Älä spämmi äläkä käytä emojeita. Varsinkaan Syvällisissä.

5) Lue keskustelu ennenkuin kommentoit, jotta et päätyisi julkaisemaan turhaa kommenttia.

Näillä ohjeilla pääset varmasti hyvään alkuun. Tehdään yhdessä Demistä parempi paikka!

Ystävällisin terveisin, Yksinvaltiaanne