Siru8412.7.2017 6:11
1/22
Ilkka Kanerva esittää naisille armeijan sijaan pakollista "kansalaisvelvollisuutta"

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ei laajentaisi asevelvollisutta, mutta säätäisi naisille pakolliset kansalaisvelvollisuus-koulutukset.

Entinen ulkoministeri ja puolustusvaliokunnan nykyinen puheenjohtaja Ilkka Kanerva ei pakottaisi kaikkia ikäluokan naisia miesten lailla armeijaan, mutta sanoo puolustusvaliokunnan luonnostelleen jo puolentoista vuoden ajan eräänlaista "kansalaisvelvollisuutta". Se koskisi kutsuntojen tapaan kaikkia ikäluokan naisia. Aseiden kanssa sillä ei Kanervan mukaan olisi mitään tekemistä.

Kanerva korostaa, että mitään valmiita malleja ei vielä ole. Käytännössä pakollinen kansalaisvelvollisuus voisi olla esimerkiksi yhden kuukauden mittainen. Se käytettäisiin siviilikriisinhallintataitojen oppimiseen. Kanervan listalla sellaisia ovat ensiapukurssit, humanitaarinen työ, pelastustaidot ja kyky toimia ympäristöonnettomuuksissa tai kyberhyökkäysten aikana.

– Tavoite olisi, että meillä kellään ei olisi peukalo keskellä kämmentä, jos Suomea paha päivä kohtaa, Kanerva alleviivaa.

Kanervan mukaan kansalaisvelvollisuutta tarvitaan, koska maailma muuttuu ja sen seurauksena on ruvettu puhumaan niin kutsutusta laajasta turvallisuuskäsityksestä.

– Meitä uhkaava vaara ei ole yksinomaan vain aseellista, vaan huomattavasti laaja-alaisempi ja voisiko sanoa hankalampi ja kavalampi Suomen kannalta. Sen takia siihen pitäisi osata meidän kaikkien varautua, Kanerva perustelee.

– Se auttaisi yksilön ja perheiden turvallisuutta, ja sitä kautta varmistaisi myös koko yhteiskunnan toimivuuden.

Kanervan mukaan kyse ei ole hänen yksityisajattelustaan, vaan puolustusvaliokunnan keskusteluista, joissa ymmärtämystä asialle on tullut monilta puolueilta.

– Ei vain hallituspuolueilta. Olen optimisti, sillä tiedän mitä esimerkiksi vihreissä, vasemmistoliitossa ja SDP:ssä ajatellaan, sillä olen pyrkinyt aktiivisesti keskustelemaan asiasta heidän kanssaan.

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-9718160
----------------

Mitä mieltä?