Spock19.8.2017 11:06
1/66
HS: Ruotsalais­toimittaja katosi kesken sukellusvene­matkan Tanskassa

Tapahtui siis jo viime viikolla, mutta luin tästä vasta nyt ja kiinnostuin.

[quote=Helsingin Sanomat]
Julkaistu: 14.8. 21:02 , Päivitetty: 15.8. 8:26

Tanskalainen sukellusvenemysteeri jatkuu tällä viikolla yhtä outona kuin se viime viikolla alkoi.

Perjantaina tanskalaisen keksijän Peter Madsenin sukellusveneestä kadonneen ruotsalaisen toimittajan Kim Wallin etsinnät laajenivat maanantaina Tanskasta Ruotsin aluevesille, kertoo Aftonbladet.

Lehden mukaan poliisi on myös tiedustellut Madsenin kyydissä aiemmin olleilta ihmisiltä, miten matka on sujunut.

Syynä etsintöjen laajenemiseen ovat merivirrat, jotka ovat voineet kuljettaa mahdollista ruumista pitkällekin.

Toimittajan katoaminen on ollut Ruotsin ja Tanskan pääuutisaihe viime viikon lopulta asti, ja muun maailman mediat ovat myös tarttuneet aiheeseen. Tapaus onkin erikoisuudessaan vertaansa vailla.

Tanskalaisen julkkiskeksijän itserakentamasta, maailmankuulusta UC3 Nautilus -sukellusveneestä tuli viikonlopun aikana perin oudon rikostutkinnan näyttämö.

Samalla sukellusveneen rakentajasta, joukkorahoituspioneerista ja avaruusraketin suunnittelijasta tuli rikosepäilty.

Ruotsalainen 30-vuotias freelance-toimittaja Wall nousi sukellusveneeseen Madsenin seuraksi torstaina Kööpenhaminassa. Hänen tarkoituksenaan oli kirjoittaa lehtijuttu Madsenista ja sukellusveneestä.

Perjantaina aamuyöllä sukellusveneen katoamisesta tehtiin ilmoitus, kun se ei ollut palannut satamaan. Wallin miesystävä ilmoitti viranomaisille, että Wall ei ole tullut kotiin. Sukellusveneen etsinnät aloitettiin.

Poliisi sai perjantaina aamupäivällä yhteyden Madseniin, joka ilmoitti, että kaikki on kunnossa ja Nautilus on tulossa satamaan. Hieman myöhemmin Madsen otti itse yhteyttä viranomaisiin ja kertoi olevansa pulassa.

Helikopteri havaitsi veneen Kööpenhaminan lähistöltä perjantaina puolen päivän aikoihin.

Silminnäkijöiden mukaan Madsen huiskutti helikopterille sukellusveneen tornissa, minkä jälkeen sukellusvene upposi nopeasti. Tanskalaisen BT-lehden mukaan Madsen pelastautui sukellusveneestä hyppäämällä mereen, josta hänet nostettiin veneeseen.

Maihin päästyään Madsen kertoi tanskalaiselle TV2:lle olleen testaamassa sukellusveneen toimintoja. Hänen mukaansa sukellusvene upposi todennäköisesti vesipainosäiliöissä olleen vian vuoksi.

Poliisin kuulustelussa Madsen väitti Wallin nousseen torstai-iltana jostain syystä sukellusveneestä maihin Kööpenhaminan lähelle Refshaleøen-nimisen saaren ravintolaan. Madsenin mukaan matka oli tuolloin kestänyt kolme ja puoli tuntia.

Lauantaina sukellusvene nostettiin merestä ja tutkittiin. Wallin ruumista ei löytynyt aluksesta.

Poliisi epäilee, että Madsen on heittänyt ruumiin mereen. Madsen on pidätettynä Tanskassa. Häntä epäillään Wallin kuoleman aiheuttamisesta.

Madsen on viikonlopun aikana muuttanut alkuperäistä kertomustaan.

Tanskalaisen Ekstra Bladetin mukaan syynä saattaa olla Refshaleøen-saaren ravintolan valvontakameran nauhoite, jonka materiaali olisi ristiriidassa Madsenin kertomuksen kanssa. Poliisi ei kerro, miten kertomus on muuttunut.[/quote]

<a href="http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005325974.html">
Linkki Hesarin artikkeliin
</a>