Kirahvipervo8.11.2016 13:38
1/135
Clinton vs. Trump - virallisluonteinen vaalipäivän seurantakeskustelu

Noniin, varsinainen vaalipäivä on viimein käsillä. Nyt sitten katsotaan kumpi voitti. Jätän vaalipuheet tässä aloituksessa sikseen.

Tietämättömille tiedoksi, vaalipäivänä valitaan presidentin lisäksi kaikki 435 edustajainhuoneen edustajaa ja lisäksi puolet senaatin paikoista on jaossa. Lisäksi osavaltioissa äänestetään myös muista asioista; esimerkiksi kannabiksen laillistaminen on pöydällä monessa osavaltiossa.

Presidentti valitaan valitsijamiesvaalissa jonka äänet muodostuvat osavaltiotulosten mukaan, äänten määrä taas noudattelee osavaltioiden väkilukua. Voittoon tarvitaan 270 ääntä. Demokraateilla on demografinen etu vaaleissa; heillä on erittäin turvallinen etumatka laskettaessa "turvallisina" pidettyjen osavaltioiden valitsijamiesääniä. Käytännössä republikaani ei voi voittaa esimerkiksi Kaliforniassa tai New Yorkissa ja demokraatti ei voi voittaa Alabamassa. Useimmissa osavaltioissa (käytännössä kaikissa) eniten ääniä saanut saa osavaltion kaikki valitsijamiehet.

Demokraateilla on turvallisina 203 ääntä, republikaaneilla 161. 171 ääntä on jaossa.

Vaalit siis ratkaistaan vaa'ankieliosavaltioissa joita näissä vaaleissa on 11 kappaletta. Johtuen turvallisten osavaltioiden määrästä, jopa yhden ison osavaltion kuten Floridan häviäminen saattaa olla ratkaisevaa Trumpin kannalta. Florida antaa 29 ääntä. Clintoninilla sitä vasten on varaa hävitä myös Florida ( tai joitain muita vaa'ankieliosavaltioita).

Linkin takana on koonti mielipidemittauksista näistä osavaltioista ja osavaltiot eriteltynä.

http://www.politico.com/story/2016/11/trump-battleground-states-230875?lo=ap_e4

Vaaleissa on silti paljon kysymysmerkkejä; Trump on yllättänyt ennenkin, toisaalta ennakkoäänestys on perinteisesti suosinut demokraatteja ja näissä vaaleissa on annettu enemmän ennakkoääniä kuin koskaan aiemmin. Myös latinot ovat olleet ryhmänä aktiivisina ennakkoäänestyksessä ja tämä suosii ehdottomasti Clintonia. Mielipidemittauksiin ja tilastomatematiikkaan perustuvat Nytimesin Upshot ennustaa 85 % todennäköisyydellä Clintonin voittoa, Fivethirtyeight.com 70 %. Muut samantyyppiset sivustot ennustavat Clintonin voittavan vielä suuremmilla todennäköisyyksillä. Koko maan kattavat mielipidemittaukset näyttävät noin kolmen prosenttiyksikön johtoa Clintonille.

Ensimmäiset vaalihuoneistot sulkeutuvat noin 10 tunnin päästä ja monet näistä taistelupaikoista sijaitsevat suomalaisten kannalta paikoissa joissa tuloksia voi alkaa odottaa jo 10 tunnin päästä.