Mainos
Mainos

Rööki hiiteen!

Perustettu: 09.05.2009 / Keho

Rööki hiiteen!

Lopettamassa?

Jos harkitset tupakoinnin lopettamista niin olisi hyvä pyytää tukea lähimmiltäsi ja kannustaa heitäkin lopettamaan, sillä on varmaan paljon helpompaa lopettaa jos on kaveri joka auttaa ja tukee sinua. Mene myös lääkäriin ja puhu heille siitä että aiot lopettaa ja he voivat antaa sinulle hyviä neuvoja. Voit myös kokeilla esim. Nikorettea tai Nikotinellea, tuotteita jotka sisältävät nikotiinia mutta ei muita myrkkyjä jotka tupakka sisältää, mutta huomaa, että nämä tuotteet ovat vain yli 18-vuotiaille. Jos olet alle 18-vuotias, sinun kannattaa keskustella vanhempiesi kanssa tupakoinnin vakavuudesta ja sen lopettamisesta. Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa, mutta kun olet lopettanut, ymmärrät miten paljon paremmin voit ilman tupakkaa. Lykkyä pyttyyn sullekki! (:

Tupakka TosiTietoa

Tupakka tunnetaan terveydelle vaarallisena tuotteena, joka sisältää yli 4000 kemikaalia. Niiden joukossa on radioaktiivisia ja syöpää aiheuttavia aineita. Terveyden vaarantavan vaikutuksen vuoksi tupakan käyttöä säädellään lainsäädöllä. Lain avulla halutaan suojella lasten ja nuorten kehitystä. Laissa sanotaan: ''Tupakan myynti alle 18-vuotiaille on kielletty. Tupakka aiheuttaa riippuvuuden ja vahingoittaa terveyttä.''
Lain avulla ehkäistään tupakan poltosta aiheutuvan savun ja sen sisältämien myrkkyjen pääsy ihmisten elimistöön ja ympäristöön. Lain mukaan tupakointi on kielletty esimerkiksi seuraavissa julkisissa paikoissa ja ympäristöissä:
-päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa sekä ulkoalueilla
-sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa
-ravintoloissa ja kahviloissa, jossa tupakointi voidaan sallia ainoastaan tupakointiin hyväksytyssä erillisessä tupakointitilassa. Tällöin on kuitenkin huolehdittava siitä, ettei tupakansavu pääse kulkeutumaan sille alueelle, jolla tupakointi on kielletty.

Lapsia ja nuoria tulee suojella tupakan käytön haitoilta myös kodeissa, autolla liikkuessa ja muissa yksityisissä tilanteissa.

Riippuvuudella tarkoitetaan sitä, että ihminen ei enää hallitse käyttämistään, vaan tarve saada mielihyvää, esimerkiksi tupakasta, alkaakin hallita ihmistä. Tupakan sisältämä nikotiini on huume, joka aiheuttaa helposti riippuvuutta. Se syntyy tupakoivan henkilön keskushermostossa ja aivoissa, jonne nikotiini päätyy keuhkojen ja verenkierron kautta. JO YHDEN SAVUKKEEN SISÄLTÄMÄ NIKOTIINIANNOS VOI HERÄTTÄÄ VOIMAKKAAN HALUN SAADA LISÄÄ TÄTÄ KOUKUTTAVAA HUUMETTA. Nikotiinin lisäksi savun mukana elimistöön kulkeutuu muita tupakan sisältämiä myrkkyjä.

Jos nuori tupakoi, häneen varastoituu tupakan sisältämiä myrkkyjä, jotka myöhemmin tulevat esille erilaisten sairauksien muodossa. Keuhkoahtaumatauti, sydän- ja verisuonitaudit sekä keuhkosyöpä ovat tupakan aiheuttamista sairauksista yleisimpiä.
Ennen sairauksien ilmenemistä tupakoinnin vaikutukset näkyvät yleiskunnossa, hampaissa ja ihossa. Tupakoiva ihminen on yleensä huonommassa fyysisessä kunnossa kuin tupakoimaton, sillä tupakan myrkyt heikentävät hapenottokykyä ja fyysistä kestävyyttä. Tupakoitsijan hampaat kellastuvat nopeasti ja suun terveys huonontuu. Tupakoivan ihmisen iho vanhenee ja typistyy nopeammin kuin tupakoimattoman. Kuka haluaisi olla nuorena huonokuntoinen, keltahampainen ja ryppyinen?

Jotkut käyttävät tupakkaa painonhallintakeinona. Tämä ei toimi, sillä tutkimus osoittaa, että nuorella iällä aloitettu tupakointi tuottaa pulskan vyötärön. Tupakoinnista aiheutuva lihavuus taas lisää riskiä diabetekseen sekä muihin sydän- ja verisuonitauteihin.

Vaikka ympäristössä olisi tupakoivia kavereita tai perheenjäseniä, ei tupakointi ole hyvä juttu. Siitä ei yksinkertaisesti ole mitään hyötyä ihmisille. Tupakka on kallista, se vie terveyden, eikä kukaan halua bussissa istua tupakalle löyhkäävän viereen. Tupakointi antaa ihmisestä epäsiistin vaikutelman. Pahinta on, että tupakoinnista tulee helposti riippuvaiseksi ja tupakka alkaa hallita ihmistä.

Tänäkin päivänä liian monet kuolevat liian aikaisin tupakan aiheuttamiin sairauksiin kärsittyään elämänsä aikana monista ikävistä oireista. Nykyään tupakointia pidetään jo vanhanaikaisena. JOTKUT TUPAKOIVAT NÄYTTÄVÄT NUORTEN MIELESTÄ LUUSEREILTA EIVÄTKÄ HE ITSE VOISI KUVITELLA TUPAKOIVANSA AIKUISINA. Tämä on tutkittu juttu.

Fakta: Tupakka TosiTietoa -lehtiöstä

Jos poltat, lue!

Tavis polttaa noin 12 tupakkaa päivässä.
Vuodessa on 365 päivää.
Yhdessä tupakka-askissa on 20 tupakkaa.
Yksi tupakka-aski maksaa noin 5€.
Poltat vuodessa 4380 tupakkaa, eli 219 askia.
Siitä tulee 1095€ vuodessa koska poltat.
Jokainen tupakka vie 5min. pois elämästäsi.
Jokainen päivä vie noin tunnin elämästäsi pois.
Joka vuosi vie yli 365 tuntia pois elämästäsi, eli noin puoli kuukautta.
Ajattele, mitä kaikkea voisit tehdä 1095€.
Ajattele, mitä kaikkea voisit tehdä puolessa kuukaudessa.
Nyt kysy itseltäsi, kannattaako polttaa?

Kunniapaikat
_Karvinen = 100 liittyjä!
Tilya = 200 liittyjä
^viksutin^ = 300 liittyjä
Fredu = 400 liittyjä
numberZehn= 500 liittyjä
sare= 600 liittyjä
RinsessaRuusunen= 700 liittyjä
muumiotautinenomena = 800 liittyjä

Katso nämä!

1. 90% tupakoitsijoista ovat aloittaneet alle 20-vuotiaana
2. Tupakoitsijan ympärillä olevat vahingoittuvat enemmän tupakasta kuin itse tupakoitsija
3. Tupakka lisää riskiä altistua sydän- ja keuhkosairauksiin
4. Tupakkaa verrataan mm. Heroiiniin ja Kokaiiniin
5. Noin 5 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain tupakan aiheuttamiin vahinkoihin, joista 6000 ovat suomalaisia
6. Tupakka sisältää yli 3000 eri kemikaalia, joista ainakin 50 ovat syöpää edistäviä
7. Yhdenkin tupakan jälkeen voi jäädä koukkuun
8. Hiukset, vaatteet ja henki haisee tupakoinnin jälkeen
9. Tupakka sisältää tervaa, joka aiheuttaa tupakoitsijalle tyypillistä röökiyskää
10. Jos tupakkaa ei sammuta kunnolla tai nukahtaa kesken tupakoinnin, voi syntyä tulipalo
11. Hiukset harvenee, kynnet ja hampaat kellastuu ihon kunto sekä vastustuskyky heikkenee jos tupakoi
12. Suomen laki kieltää tupakoinnin alle 18-vuotiailta
13. Tupakka tappaa

×

Selaimesi kaipaa päivityksen

Hei, uusi demi.fi on suunniteltu toimimaan moderneilla web-selaimilla. Suosittelemme päivättämään selaimesi uudempaan versioon. Halutessasi voit jatkaa omalla vastuullasi.