Demi

Voit saavuttaa unelmasi mutkan kautta

Voit saavuttaa unelmasi mutkan kautta
B-suunnitelma, kiertoreitti tai välivuosi? Näin saat hankittua lisäaikaa suurten päätösten tekemiseen esimerkiksi ammatinvalinnassa.
Julkaistu: 18.4.2016

Elokuu-elokuvassa kaikki ei mene niin kuin piti, mutta matka opettaa paljon.

1. Pidä kaikki ovet avoinna 

Jos et ole vielä löytänyt omaa juttuasi, opiskele nyt mahdollisimman hyvin myös niitä aineita, jotka eivät innosta niin paljon. Hyvällä todistuksella ja yleissivistyksellä pääset tulevaisuudessa varmemmin sinne, minne haluat - sitten kun tiedät, mitä haluat.

2. Tee monta erilaista suunnitelmaa

B-suunnitelma auttaa sietämään epävarmuutta, joten älä laita tulevaisuuttasi yhden kortin varaan. Pääsykokeetkaan eivät jännitä niin paljon, kun tiedät etukäteen, mitä teet, jos et pääse sisään.

Muista myös, että vastoinkäyminen vaikka opiskelupaikkaa hakiessa ei ole maailmanloppu. Keskenään erilaiset suunnitelmat voivat johtaa yhtä kivaan elämään.

3. Etsi kiertoreitti, joka vie lähemmäksi unelmia

Jos haaveen saavuttaminen tuntuu vaikealta, keksi sinne kiertoreitti. Tee ensin jotain, joka vie sinua lähemmäksi päämäärää. Jos esimerkiksi lääketiede kiinnostaa, voit varalta hakea opiskelemaan myös biologiaa, fysiikkaa tai kemiaa, joista on hyötyä seuraavana vuonna pääsykokeissa.

4. Harkitse hyödyllistä välivuotta

Jos et tiedä lukion tai ammattikoulun jälkeen, mitä haluat tehdä, käytä välivuosi hyödyksi: opiskele opistossa, korota arvosanojasi, työskentele tai matkusta. Kaikki nämä antavat sinulle lisää tietoa itsestäsi ja siitä, mitä haluat tehdä.

Jos käyt vielä peruskoulua, lykkää varsinaista välivuotta, sillä alaikäisenä on vaikea saada töitä tai matkustaa. Peruskoulun jälkeen ammattistartti, kymppiluokka tai nuorten työpaja on usein hyvä välietappi.

5. Löydä uusi suunnitelma - ja jopa unelma

Jos sinulla on jokin suunnitelma, joka tökkii pahasti, mieti, onko se varmasti toteutettavissa. Ethän laadi liian kovia tavoitteita tai tiukkaa aikataulua? Vastoinkäyminen on hyvä hetki kyseenalaistaa, vastaako suunnitelma edelleen haaveitasi. Muokkaa suunnitelmaa tarvittaessa. Unelmiin on monta reittiä.

Myös unelmia kuuluu päivittää ja muuttaa, sillä muututhan itsekin koko ajan. Mieti, missä saisit nykyiset kykysi esille ja viihtyisit parhaiten. 

Lue myös

Kommentoi »