Demi

Voiko minulla olla seksitauti?

Voiko minulla olla seksitauti?
Lue, miten seksitaudit tarttuvat, miten ne oireilevat ja miten pääset testeihin.
Julkaistu: 16.9.2015

1. Miten seksitauti tarttuu?

Kondomi on varmin tapa suojautua seksitaudeilta. Ne tarttuvat usein limakalvolta limakalvolle, jota on esimerkiksi emättimessä, terskassa, suussa ja peräsuolessa. Tauti voi tarttua eritteestäkin, jos vaikka tulehduksen saaneen spermaa joutuu toisen limakalvolle. Papillooma- ja herpesvirukset voivat tarttua vaikka häpyhuulien tai välilihan iholta kumppanin iholle. Kondomia pitää käyttää yhdynnän lisäksi suu- ja anaaliseksissä. Seksitautia ei voi olla, jos ei ole harrastanut seksiä.

2. Miten seksitauti oireilee?

Kaikki seksitaudit eivät oireile. Esimerkiksi klamydian oireita ei aina huomaa. Niitä ovat runsas valkovuoto, kirvely pissatessa ja rusehtava vuoto. Papilloomaviruksesta johtuvat syylät ovat yleensä kivuttomia ja huomaamattomia. Jotkut seksitaudit, kuten sukuelinherpes, voivat aiheuttaa kutinaa. Jos epäilet seksitautia, hakeudu testeihin. Herpeksen aiheuttamat haavaumat voivat myös aristaa ja kirvellä pissatessa ja yhdynnässä.

3. Miten seksitautitesteihin pääsee?

Jos epäilet seksitautia, mene testeihin. Älä odottele oireita, jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä tai esimerkiksi kondomi on rikkoutunut. Mene seksitautitesteihin noin viikon päästä seksistä. Osan testeistä voi ottaa silloin, loput parin viikon sisällä. Osassa otetaan veri- tai pissanäyte, osa selviää lääkärin tutkimuksella. Testeihin pääsee terveysasemalla, opiskeluterveydenhuollossa tai sukupuolitautien poliklinikalla. Yksityisellä lääkäriasemalla tutkimukset ja hoidot maksavat, muualla ne ovat yleensä ilmaisia. Testeistä ei kerrota vanhemmille ilman nuoren lupaa.

Etkö löytänyt ratkaisua pulmaasi? Lue kaikki alapään terveydestä.

Lue myös nämä jutut:

Lähteet: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Kommentoi »