Demi

Voiko minulla olla emätintulehdus?

Voiko minulla olla emätintulehdus?
Epätavallinen valkovuoto, kutina tai kirvely voi olla emätintulehduksen oire. Lue, millaisia emätintulehduksia on olemassa ja miten tunnistat ne.
Julkaistu: 9.9.2015

1. Mikä emätintulehdus on?

Emätintulehduksen voi aiheuttaa bakteeri, sieni tai virus. Yleisimmät emätintulehdukset ovat hiivatulehdus ja bakteerivaginoosi. Ensimmäisen kerran emätintulehdus kannattaa varmistaa lääkärin tai gynekologin vastaanotolla, jotta saat varmasti oikeanlaista hoitoa. Oireetonta emätintulehdusta ei pidä hoitaa.

2. Mistä emätintulehduksen tunnistaa?

Jos sinulla on runsasta tai tavallisesta poikkeavaa valkovuotoa tai kutinaa, polttelua tai kirvelyä alapäässä, kyseessä voi olla emätintulehdus. Poikkeava valkovuoto voi olla kokkareista, pahanhajuista, vihertävää, kellertävää tai harmahtavaa. Joskus emätintulehdus voi aiheuttaa myös kirvelyä virtsattaessa, mutta kirvely voi kertoa myös virtsatientulehduksesta. Kutina, kirvely tai poikkeava valkovuoto voi olla myös seksitaudin oire. Jos epäilet, että sinulla on seksitauti, mene testeihin.

3. Miten hiivatulehdus oireilee?

Hiivatulehduksen tyypillisiä oireita ovat kokkareinen valkovuoto sekä kova kutina ja polttelu emättimessä ja häpyhuulilla. Hiivatulehduksen aiheuttaa limakalvoilla oleva hiivasieni. Lue, miten hiivatulehdusta hoidetaan.

4. Miten bakteerivaginoosi oireilee?

Bakteerivaginoosi eli epäspesifi emätintulehdus oireilee yleensä runsaana, tasaisena ja pahanhajuisena valkovuotona, joka voi olla harmahtavaa, vihertävää tai kellertävää. Joskus bakteerivaginoosi aiheuttaa myös kutinaa ja kirvelyä. Bakteerivaginoosi johtuu emättimen bakteeritasapainon häiriöstä. Lue bakteerivaginoosin hoidosta.

5. Mitä muita emätintulehduksia on?

Harvinaisia emätintulehduksia ovat muun muassa trikomoniaasi, deskvamoiva inflammatorinen vaginiitti eli DIV, atrofinen vaginiitti ja actinomyces-sieni. Lue niistä lisää Terveyskirjastosta.

6. Voiko emätintulehdus toistua?

Joskus emätintulehduksista tulee ärsyttävä kierre, mutta siitä voi päästä eroon. Lue, miten ehkäiset bakteerivaginoosin tai hiivatulehduksen.

Lue lisää juttuja:

Lähteet: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, Terveyskirjasto

Etkö löytänyt ratkaisua pulmaasi? Lue kaikki alapään terveydestä.

Kommentoi »