Demi

Voiko luomeni olla melanooma?

Voiko luomeni olla melanooma?
Kesällä ihoon ilmestyy usein uusia luomia - tai sitten vain huomaat vanhat, kun vaatteita on vähemmän. Näin selvität, koska luomesta on syytä huolestua.
Julkaistu: 28.6.2016

Minulla on paljon luomia. Onko se vaarallista?

Runsasluomisuus saattaa lisätä pahanlaatuisen ihosyövän riskiä, mutta yhteys ei ole aivan selvä. Ei siis kannata huolestua, vaikka iholla olisi omasta mielestä paljon luomia. Jos sinulla on runsaasti luomia, kannattaa suojautua auringon uv-valolta erityisen huolellisesti käyttämällä korkeakertoimista aurinkorasvaa ja pitkähihaisia vaatteita.

Kuinka paljon luomia ihmisellä yleensä on?

Luomien lukumäärää säätelevät perintötekijät. Luomia voi olla paljon tai vähän, keskimäärin niitä on muutamia kymmeniä. Luomien määrä kasvaa nuoruusiän aikana. Yli 40-vuotiaalle ei yleensä enää synny uusia luomia. Luomia voi olla kehossa missä tahansa, myös rinnoissa, päänahassa tai sukupuolielimissä.

Mistä tiedän, onko minulla melanooma?

Melanooma-syöpä kehittyy vain harvoin luomeen, joka on jo olemassa. Sen sijaan uudet, poikkeavan näköiset ihomuutokset kannattaa panna merkille ja näyttää ne epäröimättä lääkärille. Jos vanha luomi tai uusi ihomuutos kasvaa, muuttuu paljon ulkomuodoltaan, jos se on muodoltaan tai väritykseltään epätasainen, kutisee tai vuotaa verta, on syytä mennä mahdollisimman pian lääkäriin.

Milloin luomi pitää poistaa?

Tervekin luomi voidaan poistaa, jos se sijaitsee hankalassa paikassa, esimerkiksi kohdassa mihin rintaliivit hankaavat. Joskus luomia poistetaan kosmeettisista syistä, mutta tilalle jää aina pieni arpi. Poisto tehdään paikallispuudutuksessa ja ihoon tulee yleensä ompeleita.

Asiantuntija: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Lue myös:

Näin käytät uimapukua muuallakin kuin rannalla

Rusketunko, jos käytän aurinkorasvaa?

Tee nämä asiat, kun aurinko paistaa

Kommentoi »