Demi

Voiko kondomille olla allerginen?

Voiko kondomille olla allerginen?
Kutinan syy on joskus kumiallergia. Onneksi myös allergisille löytyy sopiva kondomi ehkäisyyn.
Julkaistu: 22.7.2016

Kumiallergia on harvinaista

Noin 1–2 prosenttia suomalaisista on allergisia lateksille eli luonnonkumille, josta suurin osa kondomeista on valmistettu.

Luonnonkumia on kondomien lisäksi monissa käyttöesineissä, kuten kertakäyttöhanskoissa, ilmapalloissa, kengänpohjissa, letkuissa, leluissa ja jopa sadevaatteissa. Kumiallerginen saa oireita myös näiden esineiden käsittelystä.

Oireita ovat kutina, punoitus ja haavat

Lateksiallergikon iho tai limakalvot alkavat kutista ja punoittaa pian kumin koskettelun jälkeen. Iholla voi ilmetä myös paukamia tai haavoja.

Lateksikondomi voi aiheuttaa allergiselle jo seksin aikana limakalvoilla arkuutta ja poltetta, joka usein pahenee yhdynnän jälkeen. Limakalvot, kuten emättimen suuaukko, saattavat aristaa, olla turvoksissa tai haavoilla sekä punoittaa jopa monta päivää yhdynnän jälkeen.

Jos allergia on vaikea, myös anafylaktinen reaktio on mahdollinen. Tämä harvinainen mutta hengenvaarallinen tila aiheuttaa ihon punoitusta, sydämen hakkaamista, hengenahdistusta ja lopulta verenpaineen romahtamisen. Silloin pitää aina kutsua ambulanssi, sillä anafylaktinen kohtaus vaatii adrenaliinipistoksen ja sairaalahoidon.

Kumiallergia pitää varmistaa lääkärissä

Yhdyntäkipuja voi aiheuttaa moni muukin vaiva, kuten limakalvojen kuivuus, tulehdukset tai seksitaudit. Siksi diagnoosin selvittämiseen tarvitaan lääkärin apua. Allergia on helppo havaita yhden verikokeen avulla.

Jos olet saanut oireita myös muiden luonnonkumista valmistettujen tuotteiden koskettelusta, kumiallergia on hyvin todennäköinen. Siinä tapauksessa allergia kannattaa testata ennen kuin edes kokeilee luonnonkumista valmistettua kondomia. Kumille allergisella on usein muitakin allergioita, kuten herkkyyttä siitepölyille ja joillekin vihanneksille ja hedelmille.

Kumiallergiselle tehdään kondomeja muovista

Kumiallergiaa hoidetaan välttämällä kumia, mutta se ei tarkoita, ettei voisi käyttää kondomia ehkäisynä.

Lateksiallergiselle sopivat lateksittomat eli luonnonkumittomat kondomit. Nämä kondomit valmistetaan muovista. Ne ovat ohuempia, joustavat vähemmän ja ovat vähän kalliimpia kuin tavalliset kondomit. Lateksittomia kumeja saa isoista ruokakaupoista ja apteekeista.

Kumiallergikon täytyy osata välttää kumikontakteja myös esimerkiksi terveydenhoidossa. Allergiasta täytyy mainita esimerkiksi hammaslääkärissä tai kirurgisen toimenpiteen yhteydessä, jotta lääkäri osaa valita lateksittomat hanskat ja instrumentit.

Näin helpotat kumiallergian oireita

Jos on kuitenkin joutunut tekemisiin kumin kanssa, oireita voi helpottaa antihistamiinitableteilla ja iholle levitettävällä kortisonivoiteella.

Yhdynnän jälkeistä arkuutta helpottaa vedellä suihkuttelu ja perusvoiteella rasvaaminen. Voidetta voi laittaa myös limakalvoille. Seksiä ei kannata harrastaa ennen kuin limakalvot ovat täysin rauhoittuneet.

Asiantuntija ja kirjoittaja: Väestöliitön nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Lue myös

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lisää tietoa ehkäisystä löydät suuresta ehkäisy-tietopaketista.

Kommentoi »