Demi

Vinkit kesätyöläisille

Vinkit kesätyöläisille
Alkoiko kesätyösi juuri? Katso nämä Demin opon neuvot, niin varmistat, että sinulle ollaan töissä reiluja.
Julkaistu: 3.6.2013

Vinkit kesätyöläisille

Näin varmistat, että sinulle ollaan reiluja.

1. Tee kirjallinen työsopimus, mieluiten ennen ensimmäistä työpäivää. Se antaa turvaa ongelmatilanteissa. Sovi ainakin työn aloituspäivästä ja kestosta, palkasta, työtehtävistä, työajasta ja noudatettavasta työehtosopimuksesta. Jos on mahdollista, älä allekirjoita niin sanottua nollasopimusta, jossa viikoittaiset työtunnit vaihtelevat nollasta ylöspäin. Muuten et ehkä saa joinakin viikkoina lainkaan töitä.

2. Tarkista palkka. Työehtosopimus määrittelee palkan suuruuden ja sen, pienentääkö sitä tutkinnon tai työkokemuksen puuttuminen. Minimipalkkaa ei saa alittaa, mutta enemmän voi maksaa. Saat palkkakuitin 1–2 kertaa kuussa. Pidä kirjaa työtunneistasi. Tarkasta, että olet saanut palkkaa joka tunnilta, mahdolliset muut korvaukset ja lisät ilta-, viikonloppu-, ylityöstä sekä lopputilissä lomakorvauksen.

3. Selvitä poissaolokäytännöt. Jos sairastut, soita heti aamulla työnantajalle. Jotkut työnantajat vaativat lääkärintodistuksen jo ensimmäiseltä sairauspäivältä, jotkut kolmannelta. Kysy menettelyistä ja työterveyshuollosta heti työsuhteen alkaessa. Sairauden ajalta on oikeus saada palkkaa, jonka suuruus vaihtelee työsopimuksen keston mukaan. Jos sinulla on omia menoja työpäivän aikana, neuvottele palkattomista vapaista aina etukäteen työnantajan kanssa.

Lisää vastauksia kesätyökysymyksiin löydät osoitteesta: http://www.kesaduunari.fi/. Akavan, SAK:n ja STTK:n maksuton kesäduunari-info palvelee kaikkia kesätyöntekijöitä numerossa 0800 179 279.

Kommentoi »