Demi

Viisi tapaa käsitellä tiukkoja vanhempia

Viisi tapaa käsitellä tiukkoja vanhempia
Tuntuuko, että vanhemmat kohtelevat sinua epäoikeudenmukaisesti? Näin saat tahtosi läpi.
Julkaistu: 25.3.2016

Vanhempien tiukkuus on tosi suhteellinen asia. Se on kiinni siitä, keneen vertaa. Kyse voi olla siitä, että vanhemmillasi on tiukat mutta hyvät rajat, kun taas ystäviesi vanhemmat eivät pidä rajoja. Vertaile tilannettasi omaa ystäväpiiriäsi laajemmin. Siten saat kuvan siitä, poikkeavatko vanhempiesi säännöt todella niin paljon muiden säännöistä kuin sinusta tuntuu.

Jos edelleen tunnet, että rajat ovat liian tiukat, ala neuvotella vanhempiesi kanssa:

1. Kun tiedät, mitä haluaisit tehdä tai minne haluaisit mennä, tee huolellinen suunnitelma siitä, miten myyt ajatuksen vanhemmillesi. Mitä hyötyä siitä on sinulle, ystävillesi tai vanhemmillesi? Mitä kokemus opettaa tai tarjoaa sinulle?

2. Ota perusteluissa huomioon, että he ovat luultavasti huolissaan turvallisuudestasi. Esitä heille sellainen suunnitelma, joka hälventää heidän pelkojaan. Tavallisimpia vanhempien huolia ovat päihteet, väkivalta ja liian varhaiset seksikokemukset.

3. Esittele kaverisi vanhemmillesi, kerro kenen kanssa olisit lähdössä, kuka teidät vie ja kuka hakee. Neuvottele yksityiskohdat niin, että otat huomion kaikki vanhempiesi huolet.

4. Älä luovuta vaan palaa asiaan uudelleen ja uudelleen. Kun saat luottamusta, ole sen arvoinen niin, että seuraavalla kerralla lupa irtoaa herkemmin.

5. Muista, että tämä on joka tapauksessa ohimenevä vaihe. Ajan kanssa saat varmasti lisää vapauksia päättää itse menemisistäsi ja tulemisistasi.

Asiantuntija: psykologi ja psykoterapeutti Riitta Ylikomi

 

Lue lisää

Huolettaako ihmissuhteet tai oma elämä? Lähetä kysymyksesiDemin asiantuntijalle!

Kommentoi »