Demi

Viisi syytä, miksi rintojen koko vaihtelee

Viisi syytä, miksi rintojen koko vaihtelee
Oletko ihmetellyt, miksi tissisi voivat näyttää eri kokoisilta jopa kuukauden päivistä riippuen? Lue tästä viisi syytä, miksi rintojen koko voi muuttua.
Julkaistu: 16.6.2015

1. Murrosikä

Tyttöjen murrosikä alkaa useimmiten sillä, että rinnat kasvavat. Ensimmäiset muutokset voi huomata jo alle kymmenenvuotiaana. Sen jälkeen rinnat kasvavat vielä seuraavan kolmen ja viiden vuoden aikana.

2. Hormonit

Rinnat kuitenkin muuttavat kokoaan ja muotoaan vielä useammankin vuoden jälkeen eri elämänvaiheissa.  Esimerkiksi raskaudet, imetykset ja lopulta vaihdevuodet muokkaavat rintakudosta.  On myös aivan normaalia, että e-pillereiden syömisen aloittaminen saa rinnat aluksi kasvamaan.

3. Kuukautiskierto

Rintojen koko vaihtelee myös kuukautiskierron mukaan. Ennen kuukautisia kehoon kerääntyy nestettä. Silloin rinnat voivat tuntua raskailta ja aristavilta. Ne voivat myös näyttää tavallista isommilta.

4. Paino

Rinnat koostuvat osaksi rasvakudoksesta. Siksi painon nousu tai lasku näkyy usein nopeasti rintojen koossa. Hyvin hoikilla ihmisillä rinnat pysyvät usein pieninä. Kun paino nousee, suurentuvat rinnatkin. Toisaalta joillekin ihmisille paino kertyy helpommin rintoihin ja toisille esimerkiksi lantiolle.

5. Painovoima

Rinnat muodostuvat ohuista iho- ja sidekudossäikeistä, eikä niissä ole tukirakenteita. Siksi rintojen kudos on altista venymään urheilun ja painovoiman vaikutuksesta. Venynyttä kudosta ei voi palauttaa ennalleen. Siksi rintoja kannattaakin tukea urheillessa sporttiliiveillä. Napakat liivit estävät rintojen liikkumisen, ja siten venymisen.

Etkö saanut vastausta pulmaasi? Lue kaikki rinnoista Demin mahtavasta tietopaketista.

Lähteet: nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, Väestöliitto

Kommentoi »