Demi

Viisi mahtavaa syytä perustaa bändi

Viisi mahtavaa syytä perustaa bändi
Ystävyyttä, suuria tunteita, uusia kokemuksia – tyttöbändiläiset listaavat musiikin tekemisen parhaat puolet.
Julkaistu: 15.8.2016

1. Se on helppoa

Bändin perustamiseen ei vaadita mitään valmiita taitoja, sillä tekemällä oppii. Aloita keräämällä ympärillesi soittamaan oppimisesta ja musiikinteosta innostunut porukka. Sitten voit mennä kyselemään koulusi musiikinopettajalta, olisiko teidän mahdollista varata treeniaikaa koulun soittimilla oppituntien ulkopuolelta.

"Me päätimme perustaa bändin ruokajonossa", kertoo hyvinkääläisen Sarca-bändin kitaristi Amanda. Sarca soittaa rockia, ja on keikkaillut ympäri Suomea jo kymmenisen vuotta. Bändi on nähty muun muassa Duudsonien tv-ohjelmassa.

2. Edistät tasa-arvoa

Naissoittajat ovat edelleen vähemmistössä musiikkimaailmassa. Vuonna 2015 musiikintekijöiden järjestössä Teostossa oli naisia vain 18 prosenttia. Tyttöjen ajatellaan edelleen sopivan bändeissä parhaiten laulajan rooliin, mikä ei ole totta. Valitse oma roolisi bändissä kiinnostuksen eikä sukupuolen perusteella.

Onneksi Suomessa toimii Girls Rock Finland -yhdistys, joka kannustaa yhä useampia tyttöjä tarttumaan soittimiin järjestämillään leireillä ja bändi-illoissa. Jos epäröit bändin perustamista, etsi rohkaisua niiltä, jotka ovat tehneet saman.

"Me haluamme omalla bändillämme inspiroida kaikkia tyttöjä soittamaan. Toivottavasti musiikkikulttuuri kehittyisi sellaiseksi, että bändissä soittaminen naisena ei olisi enää erityisen huomiota herättävää, eikä bändiä, jossa soittavat vain naiset, tarvitsisi kutsua tyttöbändiksi", sanoo folkpopia soittavan Mela-bändin Asta.

Musiikkia tekemällä voi rikkoa myös muita sukupuoleen liittyviä odotuksia. Rapduo SOFA näyttää esimerkkiä mahtavalla meiningillään:

 

3. Löydät itsesi

Bändissä soittaessa voit löytää itsestäsi uusia puolia. Bändikavereiden kannustaessa uskallat kokeilla asioita, joita yksin ei ehkä uskaltaisi.

"Itsestään voi löytää rumpalin, lyriikoiden kirjoittajan tai biisien sovittajan", kertoo Mela-bändin Asta. Melan jäsenet olivat harrastaneet soittamista jo pitkään omillaan, mutta bändiä perustaessa jokainen heistä tarttui täysin uuteen soittimeen. 

Bändissä pääset ilmaisemaan tunteitasi musiikin kautta. Musiikin avulla voi käsitellä vaikka rakkaushuolia ja muita murheita tai fiilistellä unelmien saavuttamista ja ilon hetkiä.

4. Ystävyys vahvistuu

"Parasta omassa bändissä on se, että aina kuuluu johonkin porukkaan, vaikka muilla elämän osa-alueilla menisi päin mäntyä", Sarca-bändin Amanda kertoo. 

Säännöllinen treenaaminen lähentää välejä ystäviin. Yhdessä soittaminen vaatii luottamusta siihen, että kaikki hoitavat oman tonttinsa. Luottamuksen myötä bändin kesken on helppo jakaa niin iloja kuin surujakin. 

5. Saat voimauttavia kokemuksia

Bändissä soittaminen avaa oven mahtaville hetkille. Musiikista saa paljon irti, vaikka ei olisi edes tarkoitus tehdä suurta läpimurtoa tai soittaa musiikkia ammatikseen. 

Keikan soittaminen pienellekin yleisölle antaa onnistumisen kokemuksen: jännityksestä huolimatta sinä uskalsit, ja kaikki biisit tuli esitettyä. 

Musiikkia voi äänittää ja jakaa ilman ison levy-yhtiön tukeakin esimerkiksi rakentamalla oman kotitietokoneen ympärille studion. Itsenäiset artisit voivat jakaa musiikkiaan myös YouTubessa tai Spotifyssa. Tai sitten voit viettää hauskan viikonlopun bändikavereittesi kanssa kuvaamalla biisillenne musiikkivideon. 

Lue myös

Kommentoi »