Viides valta

Viides valta
Kiehtova hakkeritarina
Julkaistu: 22.10.2013

Viides valta on elokuva hakkereista, luottamuksesta ja uhrauksista. Se kertoo kiinnostavasti maailmaa muuttaneesta Wikileaks-sivustosta, jossa lähteet voivat vuotaa nimettömästi salaista tietoa valtioiden ja yritysten rikoksista ja muista pahuuksista. Vallanpitäjille sivusto on tietysti uhka, mistä saadaan tarinaan trillerimäistä jännitystä.

Brittinäyttelijä Benedict Cumberbatch (Uusi Sherlock -sarjasta) tekee kiehtovan pääroolin Wikileaksin perustaja Julian Assangena. Julkisuudessa Assangelle on diagnosoitu milloin autismi, milloin Aspergerin syndrooma, ja elokuva vahvistaa näitä tulkintoja. Karismaattinen ja ärsyttävä hahmo on elokuvan sielu. Hän tekee päätökset omapäisesti eikä piittaa niiden seurauksista. Yksi kärsijöistä on hänen oikea kätensä Daniel (Daniel Brühl), jonka tosielämän esikuvan kirjaan elokuva myös perustuu. 

Elokuva hyödyntää dokumentin tehokeinoja onnistuneesti, ja uutiskuvissa vilahtelee poliitikkoja Barack Obamasta Hillary Clintoniin. Elokuva sivistää huomaamatta ja saa pohtimaan niin median kuin ihan tavallisten ihmisten moraalia.

Assangen tarina ei ole loppu. Traagista kyllä, hän ei toimi enää aktiivisesti sananvapauden puolesta vaan elää Lontoossa Ecuadorin suurlähetystössä paossa raiskausepäilyjä. PL

Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Daniel Bruhl, David Thewlis, Stanley Tucci

K-12 / ensi-illassa 25.10.

Kommentoi »