Demi

Venla haki pitkään apua mielenterveysongelmiin: "Nyt minulle on luvattu, etten jää enää tyhjän päälle"

Venla haki pitkään apua mielenterveysongelmiin: "Nyt minulle on luvattu, etten jää enää tyhjän päälle"
Sekasin by Demi: Venla Härmän piti hakea pitkään apua mielenterveyden ongelmiinsa. Hän toivoo, ettei kukaan joutuisi jäämään yksin avun hakemisen kanssa.
Julkaistu: 12.11.2020
Hain ekan kerran apua… kun minulla oli hankalaa yläkoulussa. Pääsin koulupsykologin kautta nuorisopsykiatrian tutkimus- ja arviointiyksikköön, mutta siellä todettiin, ettei minulla ole mitään mielenterveyshäiriön rajan ylittävää. Tuntui, että jäin yksin pahan oloni kanssa.
Hain uudestaan apua… lukion ensimmäisenä syksynä, kun koulunkäynti tuntui tosi raskaalta. Minulla oli uupumuksen oireita, itkuisuutta ja ahdistusta. Lukion terveydenhoitaja suositteli nuorisopoliklinikkaa.
Tuntui oudolta… mennä nuorisopoliklinikan hoidontarpeenarvioon. Se oli mielenterveys- ja päihdepalveluiden alla, ja silloin minulle konkretisoitui, että minulla on mielenterveysongelmia. Toissa keväänä sain diagnoosin määrittämättömästä ahdistuneisuushäiriöstä. Sen jälkeen olen esimerkiksi saanut keskustelu­apua, käynyt tukiryhmissä ja aloittanut SSRI-lääkityksen.
Vaikeinta on ollut… se, kun en ole aina saanut säännöllistä hoitoa. Minua hoitavat ihmiset ovat saattaneet vaihtua, ja minun olisi esimerkiksi itse pitänyt alkaa etsiä itselleni terapeuttia, vaikka minulla ei ollut voimavaroja siihen. Myös sopivan lääkityksen löytämisessä on kestänyt kauan. Välillä tuntui, että olen ihan yksin. Onneksi perheeni auttoi ja veti rajoja esimerkiksi siinä, kuinka monta kurssia sain ottaa koulussa.
En pidä siitä… että avun löytäminen on niin paljon ihmisen itsensä vastuulla ja että palveluja pitää vain jotenkin jaksaa etsiä. Matalan kynnyksen palveluita pitäisi olla enemmän, ja niistä pitäisi tiedottaa paremmin.
Tuntuu hyvältä… että nyt minulle on luvattu, etten jää yksin. Tänä syksynä pääsin nuorisopsykiatrian tutkimus- ja arviointiyksikön tutkimusjaksolle, jossa tilannettani kartoitetaan ja minulle tehdään henkilökohtainen hoitosuunnitelma. Siellä minulle on sanottu, että olen heidän apunsa piirissä niin pitkään, että seuraava hoitokontakti alkaa. En enää jää tyhjän päälle.
Onko sinulla huolia, jotka vaikuttavat mielialaasi? Ongelmien kanssa ei kannata jäädä yksin! Nuorille keskusteluapua tarjoava Sekasin-chat on auki vuoden jokaisena päivänä ma-pe klo 09-24 sekä la-su 15-24. Chatissa voi jutella mistä tahansa mieltä painavasta asiasta: omasta olostaan, mielenterveyden pulmista, vaikeista tapahtumista elämässä, avun hakemisesta.
Kommentoi »