Demi

Vanhempani tuntuvat etäisiltä. Miten voisimme tulla läheisemmiksi?

Vanhempani tuntuvat etäisiltä. Miten voisimme tulla läheisemmiksi?
Vanhempasi eivät välttämättä osaa keskustella sinulle tärkeistä asioista. Tee aloite itse.
Julkaistu: 5.5.2015

Vanhempien kanssa voi yrittää lähentyä juttelemalla.

Aloite itse heidän kanssaan jutteleminen sinulle tai vanhemmalle tärkeistä, tavallisista ja arkisista asioista. Kysele ja kuuntele. Voit kertoa, että toivot teidän juttelevan yhdessä vaikkapa päivän kuulumisista.

Vaikka kotonasi ei keskusteltaisi vakavista tai syvällisistä asioista, se ei tarkoita, etteivätkö vanhempasi välittäisi hyvinvoinnistasi.

Omista tunteista puhuminen vaatii harjoitusta. Vanhempasi eivät ehkä ole oppineet, että mieltä painavien asioiden jakaminen muiden kanssa helpottaa ja tunteiden näyttäminen on ok. Kaikki eivät tunne tarvetta käsitellä asioita puhumalla. Ehkä vanhempasi eivät ole tulleet ajatelleeksi, että sinä kaipaisit juttukumppania. Kun haluat jakaa ajatuksesi, kokeile seuraavia keinoja:

Aloita itse keskustelu sinulle tärkeästä aiheesta.

Voit esimerkiksi sanoa: ”Minulle olisi tosi tärkeää, että voisimme puhua yhdestä asiasta.” Tai: ”Tarvitsisin apua tämän asian kanssa.” Myös oman tunteen ilmaiseminen on hyvä keino. Kun aloitat lauseesi kertomalla olevasi surullinen, kuulija tietää heti, mistä on kyse.

Keskustelu sujuu usein helpommin, jos teette jotain yhdessä tai lähdette vaikka kävelylle.

Helpommista aiheista voi edetä hankalampiin juttuihin, kun olette päässeet vauhtiin juttelemalla vaikkapa sukulaisten kuulumisista.

Voit myös kirjoittaa vanhemmillesi kirjeen tai sähköpostia, jos kasvokkain puhuminen tuntuu hankalalta.

Jos vanhempasi suhtautuvat keskustelunavauksiisi vältellen ja torjuen, voit etsiä luotettavaa neuvonantajaa perheesi ulkopuolelta.

Onko sinulla esimerkiksi joku sukulainen tai vaikkapa kaverisi äiti tai isä, jolle voisit puhua huolistasi ja riemuistasi? Pystytkö kenties puhumaan ystäviesi kanssa itsellesi tärkeistä asioista?

Olisi ihannetilanne, että vanhemmille voisi jutella kaikesta ja että he ymmärtäisivät. Valitettavasti näin ei kuitenkaan aina ole. Joskus välit lähentyvät pikku hiljaa.

Asiantuntija: psykologi ja psykoterapeutti Riitta Ylikomi

Lue lisää

Kommentoi »