Demi

Vaikuttaako ruokavalio ihoon?

Vaikuttaako ruokavalio ihoon?
Demi neuvoo: Moni bloggaaja hehkuttaa, että finneistä ja aknesta pääsee eroon ruokavaliomuutoksilla. Asia ei ole ihan niin yksinkertainen.
Julkaistu: 12.9.2014

Moni bloggaaja kertoo, että on päässyt eroon finneistä ruokavaliomuutoksilla. Yksi on jättänyt pois maitotuotteet, toinen valkoiset höttöviljat, kolmas luopunut sokerista. 

On totta, että muutama uusi tutkimus viittaa siihen, että länsimainen ruokavalio altistaisi akneen, mutta tutkimustulokset eivät ole vielä luotettavia. Mikä auttaa bloggaajaa, ei ehkä auta sinua, ja päinvastoin. 

Huojentavaa asiassa on se, ettei aknesta tarvitse todellakaan syytellä itseään. Näppyjen syyt ovat yleensä hormonaalisia ja taipumus akneen perinnöllistä. Myös tupakointi pahentaa aknen oireita.

Yksittäisistä ruoka-aineista luopuminen voi olla myös haitallista terveydelle, joten parasta on syödä tavallista terveellistä ruokaa (herkutellakin saa!). Vaikka iho-ongelmat ovat yksilöllisiä, kehon hyvinvointi heijastuu ihon kuntoon.

Nämä kolme helppoa vinkkiä voivat parantaa ihon kuntoa, eikä niistä ole ainakaan mitään haittaa:

Lisää kuituja. Korvaa arkena vehnäleipä ruisleivällä, vaalea pasta täysjyväversiolla ja syö joka aterialla vihanneksia, kuten porkkanoita. Kuidut antavat energiaa tasaisesti, ja iho tykkää siitä.

Kokeile vegaanituotteita. Jos syöt paljon maitotuotteita, korvaa osa vegaanivaihtoehdoilla, joihin on lisätty kalsiumia. Esimerkiksi riisi-, manteli- tai kauramaito maistuu raikkaalta murojen kanssa tai sellaisenaan ja soijamaito sopii kahviin tai teehen. Vegaanituotteet ovat myös ekologisia.

Syö pehmeää rasvaa. Syö kalaa pari kertaa viikossa tai kokeile vaikka apteekin sitruunan makuista kalaöljyä, joka on yllättävän hyvää. Lorauta salaattiin oliiviöljyä ja lisää smoothieen tai soijajogurttiin pähkinöitä tai siemeniä.

Asiantuntija: Suvi Cajanus, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, YTHS

 

Lue myös, mikä ihoa ärsyttää.

Lue lokakuun Demi-lehdestä, miten aknea voi hoitaa luonnonmukaisesti!

Kommentoi »