Demi

Vaiana näyttää, mitä muista Disney-elokuvista puuttuu

Vaiana näyttää, mitä muista Disney-elokuvista puuttuu
Disneyn uusi animaatio sijoittuu historialliseen Polynesiaan. Elokuvia vieraista kulttuureista ei ole pahemmin näkynyt, ja sen on muututtava, kirjoittaa Demin tet-harjoittelija Eevi Gustafsson.
Julkaistu: 17.3.2017

”Ihana, että Moana [Euroopassa nimellä Vaiana] on kulttuurista joka on useimmille ihmisille vieras", ylisti nimimerkki champagnepapi joulukuussa Demi.fin keskustelussa, jossa puitiin Disneyn uutta animaatioelokuvaa. Niinpä. Muiden länsimaalaisjunttien tavoin minäkin olin täysin pihalla Polynesiasta ja maorikulttuurista ennen elokuvan näkemistä.

Pakko myöntää, että olin koko jutusta täysin haltioissani. Sivuun Disneyn hienot animaatioefektit ja kivat henkilöhahmot - Vaianan asuinsaaren elämäntapa, kulttuuri ja historia ovat mielettömän kiehtovia. Kaikki se: tarinat, myytit, tanssit, vaatteet, talot, jumalat, tatuoinnit ja symbolit, ihmisten ulkonäkö. Osin samoan- ja tokelaunkielinen musiikki sai minut liikuttumaan ensi minuuttien aikana.

Ihmisten elämä pyörii niin paljon Yhdysvalloista virtaavan, valkoisen nykykulttuurin ympärillä, että maailman alkuperäiskansat ja ylipäätään muiden maiden historia ovat suurimmalle osalle täysi mysteeri. Siksi tarvitsemme lisää juuri tällaisia leffoja.

Vähemmistökulttuureista kertovat elokuvat eivät ole uusi juttu, ja ne ovat herättäneet närkästystä aina. Kun kyse on kansoista, jotka ovat muutenkin uhassa jäädä nykymaailman jyrän alle, ei kritiikiltä voida välttyä. Vasta viime aikoina elokuvien todenmukaisuuteen on alettu kiinnittää kunnolla huomiota. Se on tärkeää: kulttuureista kertomisesta ei ole iloa, jos se tehdään väärin. Onneksi ohjaajat Ron Clements ja John Musker tekivät Vaianaa varten paljon etukäteistutkimusta, ja mukaan otettiin useita polynesialaistaustaisia aina näyttelijäkaartista soundtrackin artisteihin.

Disney-leffat tapahtuvat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta aina tukevasti joko Pohjois-Amerikkassa tai Euroopassa. Viimeisin muualle sijoittuva elokuva taitaa olla Keisarin uudet kuviot, joka tuli ensi-iltaan vuonna 2000. Kyllä, 17 vuotta sitten. DreamWorksilla on mennyt vähän paremmin: esimerkiksi viime vuonna kolmannen osan saanut Kung fu Panda–sarja kertoo paljon kiinalaisesta kulttuurista ja taistelulajeista. Silti Disneyllä on tuplasti suurempi yleisö. Olisiko jo aika siirtyä maailmalle? Ainakin minä haluaisin nähdä Meksikoon, Japaniin, Etelä-Afrikkaan, Venäjälle tai vaikka Grönlantiin sijoittuvia Disney-leffoja, jotka kertovat alueen kulttuurista ja historiasta todenmukaisesti. Onneksi ainakin Mulanista ja Aladdinista on tekeillä päivitetyt live-action-versiot.

Vaianan kaltaiset elokuvat ovat tärkeitä. Hyvin tehtyinä ne opettavat meitä arvostamaan juuriamme ja laajentamaan maailmankuvaamme. Haluamme tietää lisää. Miten olisi animaatioleffa Australian aboriginaaleista? Entä Afrikan alkuperäiskansoista tai eskimoista? Miksi juuttua tekemään elokuvia Yhdysvalloista, kun suurin osa ihmisistä on jossain ihan muualla?

Vaiana nyt elokuvateattereissa.

Lue myös:

Kommentoi »