Demi

Vähätteletkö sinäkin vahingossa raiskauksia?

Vähätteletkö sinäkin vahingossa raiskauksia?
Raiskaus ei ole koskaan läppä tai kenenkään muun kuin tekijän vika. Näin löydät oikeat sanat, jos joku kertoo sinulle joutuneensa raiskatuksi.
Julkaistu: 15.4.2016

Lady Gaga esiintyi huhtikuussa seksuaalista väkivaltaa vastustavassa tapahtumassa Las Vegasissa. Hän on kertonut, että joutui itse raiskatuksi 19-vuotiaana. 

 

"Miksi menit nukkumaan sen tyypin huoneeseen? Ihan oma vika.”

Netissä suhtaudutaan välillä todella tökerösti seksuaalista väkivaltaa kokeneisiin. On julmaa vähätellä uhrin kokemusta ja vierittää syytä hänen niskoilleen. Jo sen ihmettely, miksei toinen estänyt itseään joutumasta tilanteeseen, jossa raiskaus tai ahdistelu on tapahtunut, on väärin. Se antaa ymmärtää, että raiskatuksi tuleminen olisi raiskatun vastuulla ja estettävissä.

Jokaisen keho on koskematon ja arvokas itsessään, olipa se kuinka humalassa tai vähissä pukeissa. Raiskaus tai seksuaalinen ahdistelu on aina tekijän vika. 

”Mikset estellyt tai lyönyt sitä tyyppiä?”

On tavallista, että seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutunut lamaantuu eikä pysty kieltäytymään selkeästi, huutamaan apua tai taistelemaan vastaan. Lamaantuminen on mielen suojamekanismi.

Toista ihmistä ei saa hyväksikäyttää, vaikka hän ei pystyisi siitä erikseen kieltäytymään. Seksi on seksiä vasta, kun molemmat ovat antaneet toisilleen selkeän suostumuksen sanallisesti tai esimerkiksi olemalla aloitteellinen hyväilyissä. 

Esimerkiksi humalassa ei voi antaa selkeää suostumusta. Myös lain mukaan raiskaukseksi määritellään seksin harrastaminen ihmisen kanssa, joka ei pysty ilmaisemaan tai puolustamaan itseään tiedottomuuden, sairauden, pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia.

”Tämä tarina ei ole varmasti totta, haet vain huomiota.”

Miksi raiskauksia sitten vähätellään? Monissa elokuvissa seksuaalista häirintää käytetään vitsinä, ja etenkin miesten raiskaus on edelleen joissakin komedioissa ”hauska läppä”.

Vaikeista aiheista saa vitsailla. Usein raiskausvitsejä kuitenkin heittelevät ihmiset, jotka eivät ole koskaan kokeneet edes ahdistelun uhkaa. Vitsailemalla varomattomasti he mitätöivät seksuaalisen väkivallan kohteiden tuskaa. Raiskausvitsit normalisoivat raiskausta: raiskaaja voi kokea, ettei hän ole tehnyt mitään väärää tai epänormaalia, jos raiskauksista vitsaillaan.

Saattaa olla vaikeaa uskoa, että oma tuttu tai julkisuuden henkilö olisi syyllistynyt seksuaaliseen väkivaltaan. On normaalia tuntea surua, pettymystä ja vihaa. Sen tulisi kuitenkin kohdistua luottamuksen pettäneeseen ahdistelijaan, eikä ihmisiin, jotka toivat ahdistelun esiin. Sinun tehtäväsi ei ole toimia tilanteen tuomarina tai ottaa kantaa siihen, uskotko väkivaltaa tapahtuneen.

”Miksi kikattelit hänen jutuilleen? Käytöksesi kyllä edesauttoi tilannetta.”

Seksuaalista väkivaltaa kohdanneen on usein vaikea puhua kokemuksestaan, mutta se on tärkeä osa asian käsittelyä. Muiden tehtävänä on tehdä tilanteesta mahdollisimman helppo väkivaltaa kokeneelle.

Jos joku avautuu sinulle seksuaalisesta väkivallasta, tee selväksi, että uskot häntä. Älä syyttele uhria ja kerro hänelle, ettei hän ole tehnyt mitään väärää.

Tue häntä avun hankkimisessa ja rikosilmoituksen tekemisessä, jos hän on niihin valmis. Raiskauksesta on todisteiden keräämisen tähden tärkeää ilmoittaa poliisille mahdollisimman pian, mutta älä painosta seksuaalista väkivaltaa kohdannutta.

On tärkeää muistuttaa seksuaalisesta väkivaltaa kohdanneelle, että hän voi toipua. Toipumisessa auttaa läheisten ja ammattiauttajien tuki. Apua saa maksutta muun muassa Raiskauskriisikeskus Tukinaisesta, Väestöliitolta ja Rikosuhripäivystyksestä.

Katso myös Laci Greenin video seksuaalista väkivaltaa kokeneen kohtaamisesta:

Asiantuntija: Riikka Forss Nuorten Exitistä

Kommentoi »