Demi

Usko jo, että sinunkin vartalosi on ihanan tavallinen

Usko jo, että sinunkin vartalosi on ihanan tavallinen
Et ole laiha etkä läski. On aika unohtaa vartaloiden lokerointi, sillä #bodypositivity-liike kuuluu kaikille.
Julkaistu: 17.6.2016

”Mikä isompikokoisissa naisissa oikein ärsyttää?” kysyttiin Demi.fissä huhtikuussa. Nimimerkki MANTA kertoo inspiroituvansa itsevarmoista ”pluskoon muikkeleista” ja ihmettelee, miksi heidän kuviensa alle tulvii netissä ilkeitä kommentteja.

Suurin osa Demi.fin keskustelijoista ei kuitenkaan ärsyynny muiden painosta tai kurveista. He suuttuvat vastakkainasettelusta.

Jotkut lihaksikkaat tai pyöreät naiset ovat alkaneet pönkittää itsevarmuuttaan haukkumalla hoikkia naisia luukasoiksi ja hehkuttamalla, että juuri kurvit tekevät heistä oikeita naisia. Heistä voi tuntua, että heillä on oikeus siihen, sillä isompikokoisia naisia on morkattu vuosikaudet laihuutta ihannoivassa kulttuurissamme.

Vertailu tekee kuitenkin hallaa mahtavalle #bodypositivity-liikkeelle, jonka tarkoitus on saada ihmiset arvostamaan ihan kaikenlaisia vartaloita. ”Tällainen kroppa on parempi kuin tuo toinen kroppa” -väittely on vain lapsellista ilkeilyä. Se ei paranna yhdenkään naisen kehonkuvaa vaan levittää epävarmuutta kuin virus.

Samalla unohtuu, että useimmilla meistä on ihan tavallinen vartalo. Kuten Demin Vahva ja ihana -jutut osoittavat, terve ja kaunis ihminen voi olla kokoa XS tai XL tai jotain ihan muuta. Yhden rintaliiveissä on AA-kuppikoko ja toisella D, eikä kumpikaan ole toista naisellisempi.

On ongelma, että tavallisen näköiset naiset kutsuvat itseään läskiksi, laihaksi, lihaksikkaaksi, pitkäksi tai pätkäksi. Vaikka samalla kehuisi kroppaansa, lokerointi vahvistaa ajatusta, että oma vartalo olisi jotenkin erikoinen tai poikkeava. Jossain on vika, jos kukaan ei tunne itseään tavalliseksi.

Jos haluat oikeasti vastustaa tiukkoja kauneusihanteita, lopeta oman ja muiden vartaloiden nimittely ja luokittelu. Mitä useampi nainen päättää olla ihan vain normaali, sitä sallivammaksi maailma muuttuu. Silloin kurvejaan tai kurvittomuuttaan ei tarvitse selitellä kenellekään, ja olemme viimein kaikki samalla puolella.

Lue myös

Kommentoi »