Demi

Ummetus vaivaa – mikä avuksi?

Ummetus vaivaa – mikä avuksi?
Top 5: Lue lääkärin vinkit siihen, miten saat vatsan toimimaan normaalisti.
Julkaistu: 17.2.2015

Luumut edistävät suolen toimintaa, mutta muidenkin hedelmien syömisestä on hyötyä.

1. Mitä ummetus tarkoittaa?

Ummetuksessa suoli tyhjenee harvemmin kuin kolmesti viikossa. Ummetus voi myös tehdä ulostamisesta vaikeaa, koska uloste on kiinteää. Ummetukseen voi liittyä kipua ulostaessa ja vatsan turvotusta.

2. Mistä ummetus johtuu?

Ummetus johtuu liikunnan puutteesta, liian vähäisestä juomisesta tai siitä, ettei ruokavaliossa ole tarpeeksi kuitua. Myös jotkut sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta tai anoreksia, voivat aiheuttaa ummetusta. Ummetus voi olla myös opittua. Jos ei ulosta, kun on hätä, suoli oppii laiskaksi eikä tyhjene säännöllisesti.

3. Mikä auttaa ummetukseen?

Kuitupitoinen ruoka lisää ulosteen määrää ja sitoo sen nesteeseen, mikä nopeuttaa ulosteen kulkua suolen läpi. Erityisesti viljojen kuidut tekevät hyvää suolelle. Kuidut voivat turvottaa ja aiheuttaa ilmavaivoja, joten lisää kuitujen määrää vähitellen. Täysjyväpuuro aamulla ja muutama täysjyväleipäviipale päivässä ovat hyvä alku. Syö myös hedelmiä tai marjoja ja vihanneksia päivittäin ja juo joka päivä 1–2 litraa vettä. Pidä ruokarytmisi säännöllisenä. Vältä valkoista viljaa, sokeria ja rasvaista ruokaa, koska ne voivat pahentaa ummetusta. Kaikenlainen liikunta liikuttaa myös suolta, joten muista liikkua joka päivä.

4. Milloin pitää mennä lääkäriin?

Mene lääkäriin, jos omat konstit eivät auta parissa viikossa tai jos ummetukseen liittyy muita oireita, kuten vatsakipua, kuumetta tai verta ulosteessa.

5. Voiko ummetusta hoitaa lääkkeillä?

Lyhytkestoista ummetusta voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla kuituvalmisteilla, kuten Vi-Siblinillä. Jos se ei auta, kysy apteekista sitä voimakkaampia lääkkeitä. Älä käytä ummetuslääkkeitä pitkään ilman lääkärin ohjetta. Pitkäaikaisen ummetuksen syy on selvitettävä aina, ja se tulee hoitaa ennemmin elämäntapoja muuttamalla kuin lääkkeillä.

Lue lisää terveysvinkkejä:

Asiantuntija: Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen

Kommentoi »