Demi

#tyttöjenpuolella – 5 syytä viettää tyttöjen päivää

#tyttöjenpuolella – 5 syytä viettää tyttöjen päivää
Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11. lokakuuta. YK perusti teemapäivän tukeakseen kaikkien maailman tyttöjen oikeuksia. Näistä syistä päivä on tärkeä myös Suomessa.
Julkaistu: 11.10.2016

Beyoncén Lemonade korostaa naisen oikeutta määritellä itse itsensä.

1. Valtaosa naisista kokee ahdistelua

EU:n alueella kolmasosa naisista on kohdannut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa 15 ikävuoteen mennessä. Peräti 75 prosenttia toimihenkilöistä ja huippujohdossa toimivista naisista on kokenut seksuaalista ahdistelua. EU pyrkii parantamaan naisten asemaa lainsäädännöllä, valistuksella ja uhrien oikeuksia parantamalla.

2. Naisten ja miesten palkkaerot ovat yhä olemassa

Suomalaisista korkeakouluopiskelijoista 53 prosenttia on naisia. Osa-aikatyön yleistyminen sekä ammattirakenteiden muuttuminen on kuitenkin kasvattanut sukupuolten välistä palkkaeroa, joka kapeni 1990-luvun puolivälitä vuoteen 2008 asti. Naiset tekevät Suomessa 70 prosenttia osa-aikaisista töistä ja 60 prosenttia määräaikaisista töistä. Naisten koulutusasteen nousu ei pienennä palkkaeroja, kertoo vuonna 2015 julkaistu tutkimus

Maailmanlaajuisesti naisten ja miesten palkkaero on 17,6 prosenttia. Mukana laskelmissa olivat kahdeksan miljoonan palkansaajan tulot 33 maassa. Suuri ero johtuu siitä, että naisia on vähän korkeapalkkaisilla aloilla ja johtotehtävissä.

3. Lapsiäitiys on liian yleistä

Maailmassa joka päivä 5500 alle 15-vuotiasta tyttöä tulee äidiksi. Suurin osa heistä on joutunut lapsiavioilittoon. Heillä on huonot mahdollisuudet päättää omasta kehostaan ja saada tietoa ehkäisystä, terveydestä ja väkivallasta. Planin vuoden 2016 vuoden Tyttöjen päivän alla Plan on keskittynyt erityisesti lapsiöitiyden vastaan kampanjointiin. Plan on mukana estämässä lapsiavioiliitot kieltävää lainsäädäntöä ja järjestämässä ehkäisyä alaikäisille tytöille. Se tapahtuu esimerkiksi tarjoamalla tytöille, pojille, vanhemmille sekä kasvatus- ja terveysviranomaisille tietoa mm. ehkäisystä ja lasten oikeuksista ja tuemme opettajia ja terveysviranomaisia levittämään tarpeellista tietoa.

4. Tyttöjen ympärileikkauksia tehdään yhä

Vuosittain noin kolme miljoonaa tyttöä maailmassa joutuu edelleen ympärileikkaukseen eli sukuelinten silpomiseen. Kyseessä on vanha tapa, jossa tytön ulkoiset sukuelimet poistetaan muista kuin lääketieteellisistä syistä. Leikkaus aiheuttaa terveyshaittoja ja muun muassasen, että virtsaaminen ja sukupuoliyhdyntä ovat todella kivuliaita ja synnyttäminen vaarallista. Leikkaus on todella kivulias. Sukuelinten silpomista esiintyy Länsi-Afrikasta Somaliaan ulottuvalla alueella, Kaakkois-Aasiassa sekä jonkin verranmaahanmuuttajaväestön keskuudessa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Tiedon lisääminen ja ihmisoikeuksista puhuminen ovat tehokkaita keinoja silpomisen vähentämiseen, ja työ myös tuottaa tulosta.

5. Tytöissä on voimaa muuttaa maailmaa

 

Ai mikä tyttöjen päivä?

 

  • YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää on vietetty 11.10. vuodesta 2012 alkaen.
  • Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota tyttöjen oikeuksiin ja epäkohtiin, joita tytöt ympäri maailmaa kohtaavat. Niitä ovat esimerkiksi väkivallan pelko, lapsiavioliitot, sukupuolielinten silpominen ympärileikkauksilla, seksuaalinen hyväksikäyttö ja se, ettei tytöillä ole mahdollisuutta kouluttautua.
  • Järjestöt kuten Plan järjestävät erilaisia tapahtumia päivän kunniaksi.

Lue myös

Kommentoi »