Demi

Tuntuu, etten opi. Mikä voi olla kyseessä?

Tuntuu, etten opi. Mikä voi olla kyseessä?
Lukivaikeus, hahmotushäiriö ja tarkkaavaisuuden häiriö eivät liity älykkyyteen, ja niihin voi saada apua. Näin tunnistat oppimishäiriön.
Julkaistu: 19.4.2016

Joskus oppiminen tökkii tilapäisesti esimerkiksi väsymyksen tai huonojen oppimistekniikoiden vuoksi. Kaikilla on joskus hankaluuksia esimerkiksi keskittymisen tai yksittäisen oppiaineen kanssa. Jos opiskelet ahkerasti, nukut riittävästi, liikut säännöllisesti ja syöt terveellisesti, eikä oppiminen siltikään suju, sinulla saattaa olla vakavampia oppimisvaikeuksia. 

Oppimishäiriön merkkejä ovat esimerkiksi seuraavat asiat. Onko ulkoa oppiminen ja vieraiden kielten opiskeleminen sinulle hankalaa? Ääneen lukeminen tökkii ja ällöttää? Oikea ja vasen, itä ja länsi menevät sekaisin? Matematiikan tunnilla numerot vaihtavat paikkaa? On hetkiä, jolloin näin käy jokaiselle, mutta joka neljännellä suomalaisella on ihan oikeita oppimisvaikeuksia.

Oppimisen vaikeuksia on erilaisia. Lukivaikeus eli dysleksia liittyy kirjoittamiseen, lukemiseen tai luetun ymmärtämiseen. Tällöin lukiessa ja kirjoittaessa esimerkiksi sanan loppu tai lyhyt sana voi jäädä huomaamatta. Lukivaikeus on ihan eri asia kuin luku- tai kirjoitustaidottomuus. Tarkkaavaisuuden häiriöistä kärsivien on vaikea keskittyä. Hahmottamishäiriöt vaikeuttavat muotojen, lukujen, etäisyyksien ja kokonaisuuksien tajuamista. 

Oppimishäiriö ei liity älykkyyteen. Luki- ja hahmotusvaikeudet ovat usein perinnöllisiä. Hoitamisessa on tärkeää niiden varhainen havaitseminen. Jos epäilet oppimishäiriötä, puhu siitä esimerkiksi koulu­terveydenhoitajalle.

Lähteet ja asiantuntijat: Psykologi Riitta Ylikomi ja Mannerheimin lastensuojeluliitto

Lue myös

Huolettaako ihmissuhteet tai oma elämä? Lähetä kysymyksesi Demin asiantuntijalle!

Kommentoi »