Demi

Treenaa tehokkaasti vedessä

Treenaa tehokkaasti vedessä
Top 4: Allas, järvi tai meri sopii loistavasti kuntoiluun. Lue, miksi vedessä liikkuminen kannattaa.
Julkaistu: 18.7.2014

Hayden Panettiere viihtyy vedessä. Lue, miten Hayden treenaa.

1. Vesi antaa voimaa

Vesiliikunta kehittää lihaskuntoa monipuolisesti. Mitä nopeammin liikut vedessä, sitä suurempi on veden vastus ja sitä tehokkaampaa treeni on. Altaassa vauhdikaskin treeni tuntuu mukavalta, koska vedessä syke pysyy tavallista alempana etkä hengästy yhtä helposti kuin yleensä. Energiankulutus kasvaa vedessä, vaikka vain ottaisit rennosti kelluskellen.

2. Vesi hieroo lihaksia

Vaihda joskus venyttely- tai joogatunti uintireissuun. Sen lisäksi, että vesi tuntuu ihanalta iholla, se hieroo lihaksia hellästi, jolloin lihasjännitys vähenee. Vesiliikunta ei myöskään rasita niveliä, kuten esimerkiksi lenkkeily. Altaassa on helppo tehdä matalatehoinen, palauttava treeni, koska kroppa painaa vedessä vain nelisen kiloa. Tee liikkeet hitaasti, jottei vastus kasva liikaa. Ui tai vesijuokse puoli tuntia rauhalliseen tahtiin. Tee lopuksi vedessä tai saunassa kevyet venytykset.

3. Vedessä temput onnistuvat

Kiinnostaako sinua kokeilla vauhdikkaita lajeja, mutta loukkaantuminen pelottaa? Vedessä voi huoletta kokeilla rohkeitakin liikkeitä, koska mustelmia ja revähdyksiä ei tule yhtä helposti kuin jäällä tai maalla. Näyttäviä lajeja ovat esimerkiksi taitouinti ja uimahyppy. Taitouinnissa pääsee toteuttamaan vaativia koreografioita altaassa musiikin tahtiin, ja uimahypyssä tehdään vauhdikkaita voltteja ilmalennon aikana. Ainakin suurten kaupunkien uimahalleissa järjestetään taitouinti- ja uimahyppykursseja. Kokeile, onko laji omasi.

4. Vesi vie kivut

Huippu-urheilijat suosivat kylmähoitoa. Jo parin minuutin pulahdus uimahallin kylmäaltaaseen tai viileään veteen ulkona lievittää kipua pienissä urheiluvammoissa ja auttaa lihaksia palautumaan. Hoidon teho perustuu siihen, että kylmässä elimistö tuottaa kipua ehkäiseviä ja mielihyvää tuottavia vasta-aineita, kuten kortisolia ja dopamiinia. Kylmähoito parantaa myös unenlaatua, mikä on tärkeää lihasten palautumiselle. Kokeile ryhmäliikuntatunnilla vesijumppaa, kuten vesispinningia tai vesicombatia, ja tee lopuksi kolme lyhyttä pulahdusta kylmäaltaaseen.

Lue myös miksi ulkoilmassa liikkuminen on tehokasta.

Lähteet : UKK-instituutti, Vesiliikuntainstituutti, Terveyskirjasto

Julkaistu Demissä 3/2011

Kommentoi »