Demi

Totta vai tarua: Kun on "varmat päivät", ei voi tulla raskaaksi.

Totta vai tarua: Kun on "varmat päivät", ei voi tulla raskaaksi.
Demin terveysasiantuntija Miila Halonen kertoo, onnistuuko ehkäisy ilman ehkäisyvälineitä.
Julkaistu: 20.5.2013
Tarua. Varmat päivät ei ole ehkäisymenetelmä. Niiden varaan ei pidä ikinä jättäytyä, jos ajatus äidiksi ja isäksi tulemisesta on kauhistus.
Varmat päivät -ajattelussa kuukautiskierrosta lasketaan ne päivät, jolloin munasolu irtoaa ja on suurin riski tulla raskaaksi. Noina päivinä vältetään joko kokonaan seksiä tai käytetään kondomia. Käytännössä varotoimia pitää tehdä myös hedelmällisiä päivä lähestyttäessä ja vielä niiden jälkeenkin, sillä siittiösolut pysyvät hengissä naisen kehossa useita vuorokausia.
Jotta varmoja päiviä voisi edes teoriassa käyttää ehkäisynä, tulee naisella olla kellontarkka kuukautiskierto ja erinomainen oman kehon tuntemus. Pitäisi esimerkiksi kyetä tulkitsemaan valkovuodon muutoksia ja muita kehonmerkkejä, jotka kertovat kuukautiskierron kulusta.
Nuorella naisella on lähes aina epäsäännöllinen kierto, jolloin munasolun irtoamista on mahdoton ennakoida edes parin päivän tarkkuudella. Tämä tarkoittaa, ettei missään vaiheessa kuukautiskiertoa voi harrastaa suojaamatonta seksiä ilman pelkoa siitä, että tulisi raskaaksi.

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lue lisää kuukautisista.

Kommentoi »