Demi

Totta vai tarua: Aurinkoon katsominen vahingoittaa silmiä

Totta vai tarua: Aurinkoon katsominen vahingoittaa silmiä
Demin terveysasiantuntija Miila Halonen kertoo, miten silmät pitää suojata auringolta ja miksi.
Julkaistu: 6.4.2013
Myytti on totta.  Silmät saavat auringon UV-säteistä osansa siinä missä kasvojen ihokin. Oireet voivat ilmestyä heti altistuksen jälkeen tai viiveellä. Auringonvalo vahingoittaa verkkokalvoja, ja yleisimmät UV-säteiden aiheuttamat silmäongelmat ovat:
- Lumisokeus on nopeasti kehittyvä tila, jossa esimerkiksi hangesta tai vedenpinnasta silmiin heijastuvat valonsäteet saavat silmän pintarakenteet tulehtumaan. Silmät ovat kipeät, valoarat ja vuotavat. Lumisokeus saattaa vaatia antibioottikuurin ja runsaasti kipulääkettä sekä oleilua pimeässä, jotta se paranee.
- Harmaakaihi on silmän linssin samentumasairaus, joka voi syntyä, jos silmät altistuvat UV-säteille pitkällä aikavälillä.  Kaihi on kivuton sairaus, joka heikentää näkökykyä pikkuhiljaa vuosikymmenten ajan. Kaihi on parannettavissa vain leikkaushoidolla. Leikkaukset tehdään vasta, kun kaihi on jo edennyt pitkälle eli yleensä myöhemmällä iällä.

Suojaa silmäsi näin:

- Älä katso suoraan aurinkoon missään olosuhteissa paljain silmin.
- Vältä aina katsomasta aurinkoon kameran, kiikarin tai kaukoputken läpi. Kameran tai kiikarin linssi kohdistaa suuren määrän säteitä pienelle alueelle silmään, paljon enemmän kuin paljain silmin katsoessa. Ursan sivuilta löytyy turvallisia vinkkejä siihen, miten voi esimerkiksi valokuvata tai tarkkailla aurinkoa.
- Hyvät aurinkolasit tunnistaa UV 100 % -merkinnästä. Kaikista tummimpia laseja voi käyttää aurinkokelillä hiihtäessä tai purjehtiessa, vaaleammat riittävät tilanteisiin, joissa silmiin ei kohdistu paljon heijastuksia.

Lue muita terveysvastauksia osoitteessa demi.fi/apua.

Kommentoi »