Demi

Toimi näin, jos vanhempien juominen ahdistaa

Toimi näin, jos vanhempien juominen ahdistaa
Vanhempien juomista on oikeus kommentoida. Älä jää yksin, jos kotona on paha olla.
Julkaistu: 4.3.2016

Sinulla on oikeus huomauttaa

Oman äidin tai isän alkoholinkäyttöön on vaikeaa puuttua. Perheessä on usein eri käsityksiä siitä, mikä on kohtuullista juomista. Sinulla on silti oikeus kommentoida vanhempiesi juomista – ihan niin kuin heilläkin on oikeus puuttua sinun juomiseesi. Mielipiteesi tai ajatuksesi saattavat yllättää vanhempasi. Ehkä he ovat kuvitelleet, ettei heidän juomisensa edes kiinnosta sinua.

Kirjoita kirje

Humalaiselle tai krapulaiselle ihmiselle puhuminen voi olla turhan tuntuista, jos hän vain kieltää vaikeudet tai myöntelee päästäkseen tilanteesta eroon. Kokeile silloin kirjoittaa kirje, jonka vanhempasi voi lukea rauhassa ja tarvittaessa moneenkin kertaan. Se voi auttaa vanhempaasi ymmärtämään, että näet hänen kärsivän ja haluaisit, ettei alkoholi olisi niin keskeisessä asemassa elämässänne.

Et ole yksin

Jos asiat eivät ole kotona kunnossa eikä vanhempien kanssa keskustelu auta, hae apua. Vanhempien ongelmia ei tarvitse hävetä. Ne eivät ole sinun syytäsi. Paikkakunnallasi saattaa olla Al-Anon ryhmä, joka on tarkoitettu alkoholistien lapsille. Siellä voisit voisit saada tukea muilta samanlaisessa tilanteessa olevilta nuorilta ja huomata, ettet ole ainoa, jonka vanhempi juo.

Asiantuntija: psykologi ja psykoterapeutti Riitta Ylikomi

Lue lisää

 

Huolettaako ihmissuhteet tai oma elämä? Lähetä kysymyksesi Demin asiantuntijalle!

Kommentoi »