Demi

Tiesitkö tämän nänneistä?

Tiesitkö tämän nänneistä?
Top 6: Miltä nännien kuuluu näyttää, ja miksi nännit kovettuvat? Lue vastaukset näihin ja muihin kysymyksiin.
Julkaistu: 11.6.2015

1. Miltä nännin kuuluu näyttää?

Yleensä nänni on pehmeä ja jonkin verran koholla nännipihan keskeltä. Nänni voi olla myös tasainen tai jopa sisäänpäin kääntynyt. Nänniä ympäröivä nännipiha on yleensä pyöreä, keskellä rintaa sijaitseva ruskeaksi pigmentoitunut alue. Rinnat ja nännit muotoutuvat läpi koko elämän. Niiden muoto ja koko ovat yksilölliset, eikä ole olemassa oikeanlaisia rintoja tai nännejä. Eiväthän kaikkien kasvotkaan näytä samoilta. Mainoksissa ja elokuvissa näkee yleensä vain yhdentyyppisiä rintoja. Esimerkiksi uimahallissa saat realistisen kuvan siitä, millaisia rintoja naisilla on.

2. Onko normaalia, että nänneissä on näppylöitä tai karvoja?

Se on täysin normaalia. Monilla on nännipihassa paljon pieniä vaaleita näppylöitä. Ne ovat tavallisia talirauhasia, joista ei pidä huolestua. Nänneissä voi myös kasvaa karvoja. Jos karvat ovat todella paksuja ja häiritseviä, ne voi nyppiä pois pinseteillä.

3. Voiko nänneihin tulla ihottumaa?

Ihottuma nänneissä on tavallista, ja nuorilla naisilla on yleensä kyse atooppisesta ekseemasta. Ihottuma saa ihon kirvelemään, kutiamaan ja halkeilemaan. Siihen voi kysyä apteekista ilman reseptiä saatavaa mietoa kortisonivoidetta. Voidetta ei saa käyttää yli kolmea viikkoa. Jos ihottuma ei häviä siinä ajassa, käy lääkärissä.

4. Entä jos nänneistä tulee eritettä?

Imettäminen on nännien biologinen tehtävä. Siksi nänneistä voi joskus tulla eritettä. Maidon kaltainen erite on tavallista raskaana olevilla tai jo synnyttäneillä naisilla. Muilla maidon erittyminen voi olla merkki poikkeavasta hormonitoiminnasta. Jos rinnoistasi tulee maitoa, varaa aika terveyskeskuslääkärille. Hän voi selvittää verikokeen avulla, mistä on kysymys.

5. Miksi nänni kovettuu?

Nännipiha on erityyppisiä rauhasia ja sileää lihaskudosta. Ihminen ei voi säädellä sileän lihaskudoksen toimintaa. Kun nännipihan sileä lihaksisto supistuu viileässä ilmassa, sen tarkoitus on suojata rintarauhasia kylmältä. Jokaisen naisen rinnat ja nännit ovat omanlaisensa, joten myös se, miten herkästi nännit kovettuvat, vaihtelee. Kosketus saa nännin kovettumaan ja kohoamaan kovaksi nappulaksi. Nänni ja nännipiha kovettuvat kylmässä ja löystyvät lämpimässä. Myös mielentila vaikuttaa: nännit kovettuvat, kun on jännittynyt tai kiihottunut.

6. Miksi nännien koskettelu kiihottaa?

Nännit ja iho niiden ympärillä sisältävät paljon tuntosoluja. Siksi niiden hellä koskettelu voi tuottaa mielihyvää ja kiihottaa. Kaikki naiset eivät kuitenkaan pidä nännien koskettelusta, ja se on täysin ok. Ihmiset ovat erilaisia, ja kehomme reagoivat eri tavoin kosketukseen.

Etkö saanut vastausta pulmaasi? Lue kaikki rinnoista Demin mahtavasta tietopaketista.

Lähteet: gynekologi Päivi Tommola, nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, Väestöliitto, Terveyskirjasto

1 kommentti