Demi

Tiesitkö tämän kondomeista?

Tiesitkö tämän kondomeista?
Top 10: Millaisia kondomeita kannattaa ostaa? Miksi kumi luiskahtaa pois tai menee rikki? Kun tiedät nämä asiat, kondomin käyttäminen ei jännitä tositoimissa.
Julkaistu: 10.2.2015

Carrie (AnnaSophia Robb) jännittää ekaa kertaansa Carrien päiväkirjoissa.

1. Kondomi + kulta + oikea ajoitus = kivaa seksiä

Onko sinulla luotettava ja ihana kumppani ja tiedät olevasi valmis seksiin? Siinä tapauksessa tarvitset ehkäisyvälineitä. Kun käytätte kondomia, teidän ei tarvitse hermoilla klamydiasta tai vauvoista. Monissa kondomeissa on nystyröitä tai liukastetta, jotka lisäävät molempien nautintoa. Kun siemenneste päätyy kortsuun, ei tarvitse myöskään huolehtia tahriintuneista lakanoista tai siitä, pääseekö heti pesulle.

2. Banaani on kaveri

Eka kerta ja kondomin käytön harjoittelu on huono yhdistelmä. Kokeile siis ensin toimivaa klassikkoa eli kondomin rullaamista banaanin tai kurkun päälle.

3. Koolla on väliä

Kondomeja on erikokoisia niin kuin peniksiäkin. Liian pieni kondomi menee helposti rikki, ja turhan suuri kumi voi luiskahtaa paikoiltaan. Jos et tunne kumppanisi varustusta, osta keskikokoisia. Jos kondomi ei tunnu sinusta tai kullastasi hyvältä, kokeilkaa eri malleja ja merkkejä.

4. Kortsun voi tuunata

Seksitaudit voivat tarttua myös suuseksissä ja anaaliyhdynnässä, joten niissäkin pitää käyttää ehkäisyä. Naisen sukuelimille saa suuseksisuojan, kun leikkaa kondomin halki.

5. Varovasti kääreen kanssa

Kaikki tietävät, ettei kondomia saa pitää lompakossa tai käärettä avata hampailla, mutta varovaisuus voi unohtua huumassa. Vaikka tuntisit itsesi villikissaksi, älä revi käärettä rajusti. Pidä pitkät kynnet ja terävät esineet erossa kumista. Siihen tulee helposti reikiä, joita ei näe paljaalla silmällä. Jos yhdyntä keskeytyy välillä, ottakaa aina uusi kondomi.

6. Ensin ilmat pihalle

Jätä kondomin kärkeen tilaa siemennesteelle. Purista kärjestä varovasti pois ilmakupla, joka voi rikkoa kumin, ja rullaa kumi paikoilleen. Kun käytät kondomia oikein, sen ehkäisyteho on 97–98 prosenttia eli kaksi tai kolme naista sadasta tulee raskaaksi.

7. Rullaa huolella

Muistakaa rullata kondomi erektiossa olevan peniksen tyveen asti. Muuten se luiskahtaa helposti pois paikoiltaan.

8. Voitelu viimeistelee

Jos yhdynnässä ei ole tarpeeksi luistoa, kortsu voi mennä rikki. Vesipohjainen liukuvoide pienentää hajoamisriskiä, suojelee limakalvoja ja lisää nautintoa. Rasvapohjaiset liukasteet haurastuttavat kumia, joten säästä vaseliini tai vauvaöljy ihonhoitoon.

9. Pallokikka toimii

Nyt ei puhuta kortsupallojen puhaltamisesta vaan kondomin täyttämisestä vedellä seksin jälkeen. Niin näet, onko se pysynyt ehjänä. Jos kondomi hajoaa tai luiskahtaa paikoiltaan, marssikaa seksitautitesteihin. Kun kondomi pettää heteroseksissä, pitää ottaa jälkiehkäisypilleri, jonka saa ilman reseptiä.

10. Kumin käyttäjä viehättää

On turhaa nolostella sitä, että haluaa käyttää kondomia, paljastaa tutkimus. Enemmistö pohjoismaisista vastaajista piti kondomin käyttöä ehdottavaa tyyppiä vastuullisena, huomaavaisena ja aikuismaisena.

Lue lisää:

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seksuaalikasvatuksen asiantuntija Katriina Bildjuschkin, RFSU:n Kondomittari 2013 -tutkimus

Kommentoi »