Demi

Tee itse makeat lahjat

Tee itse makeat lahjat

Reseptit: Tee joululahjaksi helpot myslipatukat tai lahjoita innokkaalle leipurille keksipurkki.
Teksti Emma Suominen
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

KEKSIPURKKI

Mittaa kauniiseen purkkiin reseptiin tarvittavat kuivat aineet ja kirjoita koko resepti korttiin.

Kuiva-aineet (purkkiin)

1,5 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja

0,5 dl manteli- tai hasselpähkinäjauhoa

0,5 dl kaakaojauhetta

1,5 dl peruna- tai maissijauhoja (perunasta saa valkoisen, maissista keltaisen raidan purkkiin)

1 dl hienoa tummaa sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 tl kanelia tai kokonainen kanelitanko purkkiin antamaan makua ja näköä

1,5 tl leivinjauhetta

Muut ainekset (tekijän pitää ostaa itse)

100 g voita sulatettuna

1 dl kermaa

Sekoita voisulaan ensin kerma ja sitten kaikki purkin kuiva-aineet (ota mahdollinen kanelitanko tässä vaiheessa pois). Sekoita tasaiseksi palleroksi kulhon pohjalle, mutta älä vatkaa tai vaivaa taikinaa turhaan. Anna keksitaikinan jähmettyä puoli tuntia jääkaapissa. Muotoile taikinasta neljä samankokoista pötkylää, ja leikkaa kukin niistä kymmeneksi palaksi. Pyörittele ne palloiksi ja asettele leivinpaperilla vuoratulle pellille. Painele palloja matalemmiksi sormin, haarukalla tai vaikka puulastalla. Paista 10 minuuttia 200 asteessa.

HELPOT MYSLIPATUKAT

5 dl hedelmä-pähkinämysliä

50 g voita

3 rkl hunajaa

3 rkl tummaa sokeria

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Sulata voi kattilassa. Lisää hunaja ja sokeri ja sekoita koko ajan hämmentäen kunnes sokeri on varmasti sulanut ja seos on tasaista. Sekoita voiseos ja mysli. Taputtele myslitaikina sormin tiiviisti leivinpaperilla vuorattuun pieneen uuni- tai leipävuokaan. Paista uunissa 15–20 minuuttia ja ota pois heti, jos levyn pinta alkaa mustua. Pilko levy patukoiksi, kun se alkaa jähmettyä, mutta ei ole vielä ihan kovettunut. Patukat säilyvät jääkaapissa noin kaksi viikkoa.

Julkaistu: 19.11.2013