Demi

Täydellinen pitsaohje

Täydellinen pitsaohje

Resepti: Mehevän pitsan salaisuus on huolella tehdyssä tomaattikastikkeessa ja siinä, että juusto levitetään heti kastikkeen päälle ennen muita täytteitä. Se estää pohjaa kuivumasta uunissa.
Teksti Emma Suominen
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Maukas pitsapohja

Annos riittää yhteen pellilliseen tai kahteen pyöreään pitsaan.

1 ½ dl lämmintä vettä

1/4 pakettia tuoretta hiivaa

½ tl suolaa

½ tl sokeria

1 rkl oliiviöljyä

3 ½ dl durumvehnäjauhoja

Tee näin: Liuota hiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen puuhaarukalla sekoitellen. Lisää suola ja sokeri, puolet jauhoista ja öljy. Vaivaa taikinaa käsin hetki ja lisää loput jauhot. Kun taikinasta tulee kimmoisa, vähän kovan oloinen pallo, jatka vaivaamista noin 10 minuuttia. Jätä taikina liinan alle kohoamaan vartiksi. Kaada taikina jauhotetulle leivinpaperille ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Kauli taikinasta yksi pellin kokoinen pohja tai kaksi pientä pyöreää pohjaa. Levitä täytteet ja paista 250-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia tai kunnes juusto on saanut vähän väriä.

Täydellinen tomaattikastike

2 valkosipulin kynttä pilkottuna

1 pieni sipuli pieneksi pilkottuna

1 tlk (400 g) kokonaisena säilöttyjä tomaatteja

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 tl sokeria

½ rkl balsamiviinietikkaa

ripaus mustapippuria

½ tl kuivattua basilikaa

Tee näin: Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä ilman kantta 15–20 minuuttia. Sekoita välillä, ettei kastike pala pohjaan. Kastike keittyy kasaan, ja siitä tulee selkeästi paksumpaa. Pilko tomaatit puulastalla tai soseuta kastike sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku. Kun kastike tuntuu aavistuksen liian suolaiselta, se on juuri sopivaa pitsaan.

Klassikkopitsa margheritaan tarvitset tomaattikastikkeen lisäksi vain tuoretta mozzarellajuustoa ja tuoretta basilikaa. Kokeile  myös näitä täyteyhdistelmiä:

➤ jauhelihaa ja suolakurkkuja

➤ banaania ja currymaustetta

➤ mansikoita ja tummaa suklaata

➤ voissa paistettua pinaattia

➤ ranskankermaa, avokadoa ja graavilohta  (lisätään paistamisen jälkeen)

➤ perunaviipaleita, kapriksia ja sipulia

➤ kananmunaa ja kinkkua

➤ tuoreita viikunoita ja vuohenjuustoa

➤ pestoa, tuoreita herkkusieniä ja mozzarellaa

Julkaistu: 15.3.2013