Demi

Tätä et tiennyt jäätelöstä

Tätä et tiennyt jäätelöstä
Mistä kahdesta ainesosasta teet jäätelön helposti? Entä kuka kirjasi jäätelön sanakirjaan?
Julkaistu: 10.5.2016

1. Jo muinaiset roomalaiset… ihan oikeasti!

Kreikkalaisten ja roomalaisten kerrotaan nauttineen jäädytettyjä juomia, joista jäätelön katsotaan saaneen alkunsa. Historioitsijoiden mukaan vilvoittavia jumalten jälkiruokia valmistettiin ainakin hedelmämehuista ja Olympos-vuorelta tuodusta lumesta.

2. Marco Polo toi jätskin Eurooppaan

Kiinalaistenkin tiedetään sekoittaneen makeaa jälkiruokaa hedelmämehuista ja lumesta jo kolme tuhatta vuotta sitten. Löytöretkeilijä Marco Polon kerrotaan tuoneen reseptin jääjuoman valmistuksesta 1200-luvulla Kiinasta Eurooppaan, Venetsiaan. Sieltä jäätelö levisi muualle Italiaan, ja siihen keksittiin sekoittaa kermaa ja maitoa.

3. Jäätelötötterö kehitettiin Yhdysvalloissa

Amerikkalaiset valmistivat ensimmäiset tötteröt St Louisin Maailmannäyttelyyn vuonna 1904. Oli mullistavaa, että jäätelölle ei tarvittu lusikkaa eikä kuppia!

4. Sanakirjaan 1800-luvun lopulla

Suomessa jäätelö-sana on tallennettu Elias Lönnrotin 1850-luvulla toimittamaan sanakirjaan. Vuonna 1934 Suomessa alettiin valmistaa jäätelöpuikkoja, ja se lisäsi jäätelön menekkiä reippaasti. Vuonna 2012 suomalaiset söivät jäätelöä reilut 12 litraa per henkilö.

5. Maailman suurin jäätelötötterö

Ennätysjäätelö (heinäkuu 2015) oli 3,08 metriä korkea ja sen tekivät norjalaiset Hennig-Olsen Is AL and Trond L Wøien. Tötterö sisälsi 1080 litraa jäätelöä. 

6. Viisi yllättävää tapaa syödä jäätelöä

Tässä videossa esitellään muun muassa helpot jäätelökeksit, miten jaat pahvipurkillisen jäätelöä kaverin kanssa ja Nutella-purkin kaapiminen. Nam!

 

7. Näin valmistat jäätelön kahdesta ainesosasta

Tarvitset vain kermaa ja makeutettua kondensoitua maitoa.

8. Näin valmistat suklaajäätelön kolmesta ainesosasta

Tarvitset kondensoitua maitoa, kaakaojauhetta ja kermaa.

Lue myös:

Tee itse ihanat mehujäät

Helppo popcorn-kakku

Raikas vesimelonikakku

Kommentoi »