Demi

Tasapainoskootterit tulevat – saako niillä ajaa jalkakäytävällä?

Tasapainoskootterit tulevat – saako niillä ajaa jalkakäytävällä?
Tasapainoskootterit eli hoverboardit ovat alkaneet yleistyä kaduilla. Opettele nämä säännöt, ennen kuin lähdet liikenteeseen.
Julkaistu: 10.6.2016

Kaduille on alkanut ilmestyä monenlaisia sähköllä liikkuvia laitteita. Kuvassa näkyy kahvaton tasapainoskootteri. Se on oikeastaan pieni tietokone, joka on koodattu pitämään sinut tasapainossa. Laitteita löytyy myös kahvallisina, joiden ohjaaminen on helpompaa. Myös potkulautoihin ja pyöriin voi saada sähkömoottorin, joka nopeuttaa niillä kulkemista.

 

1. Käytä kypärää kaikilla laitteilla

Tasapainoskootterilla huristeluun riittää tavallinen pyöräilykypärä. Suomessa et saa sakkoja, vaikka et käytäkään kypärää, mutta sinulla on vain yksi pää, jota kannattaa suojella.

2. Valitse oikea tie ajonopeutesi perusteella

Jos liikut kävelyvauhtia, voit kulkea jalkakäytävällä sekä kahvattomalla että kahvallisella tasapainoskootterilla. Jos ajat kovempaa, joudut kulkemaan pyörätiellä tai jos pyörätietä ei ole, autotien oikeassa reunassa. 

3. Noudata oikeita väistämissääntöjä

Pyöräilijöille ja jalankulkijoille on eri liikennesäännöt. Jos liikut kahvattomalla tasapainoskootterillasi jalkakäytävällä, sinuun pätevät jalankulkijan säännöt, jos taas pyöräväylällä tai autotiellä, noudatat pyöräilijöiden sääntöjä.

Kahvallisella laitteella sinuun pätevät aina pyöräilijän säännöt. Tämä johtuu siitä, että  yleensä kahvallisten tasapainoskootterien maksiminopeus (25 km/h) on suurempi kuin kahvattomien (15 km/h).

Ota säännöistä selvää ennen liikenteeseen lähtöä. Esimerkiksi autoilijan on annettava suojatietä ylittävälle kävelijälle tietä, mutta pyöräilijän taas on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevia autoja. Tarkista säännöt esimerkiksi täältä. 

4. Merkkivalot kuntoon

Kahvallisessa tasapainoskootterissa pitää lain mukaan olla takana punainen heijastin, etuvalo ja soittokello. Jos sinulla ei ole etuvaloa, voit kiinniittää kypärääsi otsalampun. Varsinkin syksyn tullessa ja iltojen pimetessä myös kahvattomalla tasapainoskootterilla kulkiessa kannattaa pitää mukanaan valoa tai ainakin heijastinta. 

Lue myös:

Kommentoi »