Demi

Tarvitsenko silmälasit?

Tarvitsenko silmälasit?
Etkö näe, mitä haluaisit? Listasimme tärkeimmät merkit siitä, että sinun kannattaa mennä silmälääkäriin.
Julkaistu: 20.5.2016
Näyttelijä Demi Lovato ja näyttelijä-laulaja Lucy Hale näyttävät ihanilta tyylikkäissä silmälaseissaan. 

 

Kuinka yleistä huono näkö on?

Suomessa ainakin joka kolmas nuori tarvitsee silmälaseja. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä varmemmin kasvoja koristaa silmälasit. Lasit ovat nykyään niin muodikkaat, että niitä myydään jopa ilman vahvuuksia.
Koska silmälasit ovat tänä päivänä jo kohtuullisen edullinen hankinta, on monella useampi pari laseja, joista valita sopivimmat päivän tyyliin ja menoihin.

Mistä taittovika johtuu?

Taittoviat johtuvat silmän rakenteesta, kuten silmämunan liian pitkästä tai lyhyestä muodosta. Viat voivat alkaa jo pikkulapsena tai kehittyä iän mittaan. Myös muita taittovikojen muotoja on olemassa. 
Taittovikaa ei voi aiheuttaa itse. Esimerkiksi lukeminen hämärässä tai pitkään tietokoneella istuminen ei heikennä näköä. Myöskään ruokavaliolla ei ole nykyään vaikutusta näkökykyyn.

Onko minulla likinäkö?

Taittovikoihin eli kaukonäköön ja likinäköön liittyy monenlaisia oireita ja ongelmia, joita korjataan silmälaseilla ja piilolinsseillä.
Kaukotaittoinen ei näe lähelle mutta kauas useimmiten hyvin. Silmissäsi saattaa olla kaukotaittoa, jos joudut lukiessa ja kirjoittaessa siristelemään silmiä, ja tekstin rivit näyttävät hyppivän. Pinnistelystä voi seurata päänsärkyä, silmien väsymistä ja kuivumista - jopa pahoinvointia. 
Likitaittoinen näkee lähelle muttei kauas: hän ei esimerkiksi näe koulussa taululla olevaa tekstiä, ei erota tv:n tekstityksiä tai näe lähestyvän bussin numeroa.
Jos näön ongelmat haittaavat opiskelua, harrastuksia tai muuta tavallisesta arkea, silmälasien hankkimista ei kannata lykätä. 

Miten hankin lasit?

Itse voi olla hankalaa arvioida, koska silmälaseja tarvitsee. Näön tutkimuksia tekevät optikot ja silmälääkärit. Alle 20-vuotiaan kannattaa käydä silmälääkärissä, jos epäilee näön heikentyneen. Silmälääkäri pystyy tutkimaan silmät tarkemmin ja monipuolisemmin kuin silmälasiliikkeen optikko. Silmälääkäri selvittää näön tarkkuuden, mittaa silmänpaineen ja tutkii silmän pohjat. Kaikki tutkimusvaiheet ovat kivuttomia. Jos näön tutkimuksen tekee optikko, myös hän osaa ohjata tutkittavan tarvittaessa silmälääkärin vastaanotolle.
Tutkimuksen jälkeen silmälääkäri tai optikko kirjoittaa silmälasireseptin, jonka avulla silmälasiliike osaa valmistaa oikeanlaiset linssit. Likitaittoisuutta hoidetaan "miinuslaseilla" ja kaukotaittoisuutta "pluslaseilla". Mitä suurempi arvo, sitä huonompi näkö.
Silmälasikehykset saa itse valita silmälasiliikkeen valikoimasta.

Voinko mennä laserleikkaukseen?

Taittovirheitä korjataan myös laserleikkauksella, minkä jälkeen ei välttämättä tarvitse enää silmälaseja. Leikkauksia ei kuitenkaan tehdä alaikäiselle, koska nuorena näkö usein muuttuu. Leikkaus maksaa yleensä pari tuhatta euroa.
Asiantuntija: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Onko sinulla terveyspulmia? Lähetä kysymyksesi Demin asiantuntijalle!

Kommentoi »