Demi

Tämä vangitun norsun tarina saa sinutkin itkemään

Tämä vangitun norsun tarina saa sinutkin itkemään
Puheenaihe: Raju-norsu eli vankeudessa yli puoli vuosisataa. Vapautushetkellä se puhkesi kyyneliin. Lue Rajun tarina ja huolestuttavat faktat norsujen salametsästyksestä.
Julkaistu: 9.7.2014

Kuvan norsu ei liity tapaukseen.

Raju-norsu itki helpotuksesta

Noin viisikymmentä vuotta sitten pieni Raju-norsu joutui Intiassa salametsästäjien kynsiin ja siitä tuli kauppatavaraa. Raju päätyi kiertämään ratsastajansa kanssa Intian katuja ja kerjäämään. Rajun tehtävä oli antaa turistille "siunaus" rahaa vastaan. Sen jalat oli sidottu vuorokauden ympäri piikein varustetuilla ketjuilla, ja omistajat löivät sitä. Norsu selvisi hengissä syömällä turistien antamaa ruokaa ja kadulta löytämiään roskia.

Lopulta hyväntekeväisyysjärjestö Wildlife SOS kuuli Rajusta ja päätti vapauttaa sen. Heinäkuun alussa järjestön jäsenet ja viranomaiset lähtivät pelastamaan norsua keskellä yötä. Rajun omistajat yrittivät estää operaatiota ja sitoivat norsun entistä tiukemmin kiinni. He myös huusivat sille käskyjä yrittäen sekoittaa hätääntyneen norsun pään. Pelastajat eivät kuitenkaan antaneet periksi.

Silloin Raju puhkesi itkuun.

- Raju oli kahlittuna 24 tuntia päivässä. Se on sietämätöntä julmuutta. Ryhmä oli ällistynyt, kun kyyneleet alkoivat valua norsun silmistä kesken pelastusoperaation. Norsu tajusi, että se vapautettaisiin. Voimme vain kuvitella, miten paljon se on joutunut kärsimään puolen vuosisadan ajan, kertoo Pooja Binepal Wildlife SOS:sta.

Nyt Raju on päässyt kulkemaan ensimmäistä kertaa ilman kahleita ja eläinlääkärit tekevät parhaansa parantaakseen sen haavat. Ensimmäistä kertaa 50 vuoteen Raju saa tehdä vapaasti mitä haluaa.

Katso myös kuvapäiväkirja Rajun pelastuksesta.

Salametsästys uhkaa norsuja

Norsujen salametsästys on lisääntynyt viime vuosina käsittämätöntä vauhtia, vaikka norsunluukauppa on ollut kiellettyä jo vuodesta 1989. Viime vuonna salametsästettiin arviolta 25 000 norsua niiden syöksyhampaiden takia, sillä uskotaan, että hampaat tuottavat hyvää onnea.

Ongelma on pahimmillaan Afrikassa. On arveltu, että ellei salametsästystä saada kuriin, Keski-Afrikan norsut ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Aasiassa norsuja uhkaa luonnollisen elintilan katoaminen. Norsuja myös vangitaan ja koulutetaan tekemään metsätöitä, vaikka se on kielletty lailla Intiassa, Myanmarissa ja Vietnamissa.

Mitä voit tehdä?

  • Älä osta lomalla matkamuistoja, joiden eettisyys mietityttää. Vältä uhanalaisista kasveista tai eläimistä valmistettuja tuotteita, kuten trooppisista puista valmistettua tavaraa, norsunluuta, kilpikonnatuotteita, tiikerinnahkaa tai -kosmetiikka.
  • Vältä matkalla osallistumista tapahtumiin, joissa aiheutetaan kipua ja kärsimystä eläimille. Sellaisia voivat olla härkätaistelut, sirkus, eläinten kanssa kuvauttaminen ja safarit, joissa eläinten luonnollisia elintapoja häiritään.
  • Pyydä esimerkiksi syntymäpäivänä paketin sijaan lahjoitus salametsästyksen vastaiseen työhön.
  • Lue lisää Reilun matkailun ohjeista.

Lähteet: SOS Wildlife, Huffington Post, WWF

Kommentoi »