Demi

Täältä löydät itsellesi uuden uravalmentajan

Täältä löydät itsellesi uuden uravalmentajan
Nämä inspiroivat sitaatit auttavat sinua löytämään oman alasi. Pinterest ja Tumblr saattavat olla paras opinto-ohjaajasi.
Julkaistu: 22.2.2016

”Paras valinta heijastaa toiveitasi, ei pelkojasi.”

Mitä tekisit, jos kukaan tai mikään ei rajoittaisi sinua? Tee se. Tärkeämpää kuin tehdä juttuja, joissa on taitava, on tehdä sitä, mistä nauttii.

Lukion kielipainotuksen valitseminen ei tarkoita, että sinun täytyisi olla valmiiksi kielinero. Olennaista on, että olet kiinnostunut asiasta. Silloin jaksat harjoitella niin paljon, että sinusta tulee hyvä.

Kun asetat yhteishaun paikkoja järjestykseen, laita ykköseksi kiinnostavin vaihtoehto varman sijaan.

”Löytääksesi itsesi sinun täytyy ajatella itse.”

Oma juttu ei välttämättä löydy itsestään, vaan sitä pitää erikseen etsiä. Listaa viikon ajan joka ilta päivän pieniä onnistumisia ja ilonaiheita. Mistä asioista innostuit koulussa ja vapaa-ajalla? Voit kysyä myös kavereidesi mielipidettä.

Tee lopuksi ajatuskartta, johon kokoat asioita, joita tykkäät tehdä. Opo voi auttaa vinkkaamaan, mihin ammatteihin kuuluu kartaltasi löytyviä hommia.

”Kysy niiltä, jotka ovat tehneet saman.”

Juttele ihmisille, jotka vaikuttavat tyytyväisiltä työhönsä tai opiskelupaikkaansa. Monet avautuvat mielellään työnsä tai koulunsa hyvistä ja huonoista puolista ja siitä, miten päätyivät sinne.

Hyödynnä koulujen ja yritysten avointen ovien päivät. Osoitteesta ammattinetti.fi voit lukea ihmisten uratarinoita ja satoja ammattikuvauksia.

”Jotkut haaveet voi saavuttaa vain yksin.”

Opiskelupaikan valitseminen vanhempien mielen mukaan olisi muuten hyvä idea, mutta isä ei mene kouluun puolestasi, jos sinua ei huvita. Myös kavereita ehtii nähdä vapaa-ajalla, vaikka menisitte eri kouluihin. Uusi koulu on samalla mahdollisuus löytää ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista kuin sinä.

”Et tarvitse varmuutta vaan rohkeutta.”

Sataprosenttista varmuutta ei ole olemassakaan. Kaikilla ei ole palavaa intohimoa tiettyyn työhön, ja se on ihan ok. Jos olet onnistunut rajaamaan vaihtoehdot muutamaan, ne ovat luultavasti kaikki tosi hyviä.

”Kun mikään ei tunnu oikealta, käänny vasemmalle.”

Jos ammattikoulun linja tuntuu väärältä tai haikailet vaihtavasi lyhyestä matematiikasta pitkään, suuntaa opon puheille. Moni ajattelee, ettei kannata aloittaa alusta, jos on hukannut paljon aikaa ensimmäiseen vaihtoehtoon. Höpö höpö.

On totta, ettei vaikkapa lukiokurssia kannata jättää kesken, jos on enää pelkkä koe jäljellä. Mutta jos on kyse tulevasta ammatistasi, ehdit kyllä valmistua vuotta myöhemminkin. Matkan varrella opit ainakin, mistä et tykkää.

”Älä anna menneisyyden määritellä nykyisyyttä.”

Väittääkö opettaja, ettei sinulla ole kielipäätä tai että olet huono numeroiden kanssa? Tai onko joku muu saanut sinut uskomaan, että sinulla on heikkous, joka estää urahaaveesi? Unohda sellaiset puheet.

Ihminen muuttuu jatkuvasti, ja suurin osa taidoista on opittavissa. Yhdestä kurssiarvosanasta tai kommentista ei pidä lannistua. Tulevan diplomi-insinöörin ei tarvitse olla luokan paras matematiikassa, eikä tulevan sairaanhoitajan tarvitse saada terveystiedosta kymppiä.

”Paras tapa ennustaa tulevaisuutta on luoda se itse.”

Kukaan ei tiedä varmasti, millaista työelämä on viiden tai kymmenen vuoden päästä. Se on hyväkin asia: saatat työllistyä johonkin kiehtovaan hommaan, jota ei ole vielä edes keksitty. Tai ehkä perustat yrityksen, joka tekee jotain ihan uutta.

Varmin tapa valmistautua tulevaisuuden muutoksiin on opiskella ja harrastaa asioita, joista on aidosti kiinnostunut. Ota ideasi vakavasti, sano ne ääneen ja ota selvää, miten ne voisi toteuttaa.

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen on tänä vuonna 23.2.-15.3.2016. Yhteishaku yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin on 16.3.-6.4.2016.

Juttua varten on haastateltu valmentaja Joonas Pesosta Filosofian Akatemiasta, opinto-ohjaaja Noora Monosta ja opinto-ohjaaja Henri Huovista Ohjausosuuskunta Otteesta.

Lue myös:

Kommentoi »