Demi

Sopiiko ehkäisylaastari minulle?

Sopiiko ehkäisylaastari minulle?
Ehkäisylaastari toimii samalla periaatteella kuin e-pillerit.
Julkaistu: 2.6.2015

Kenelle hormonilaastari sopii?

Ehkäisylaastaria eli hormonilaastaria voivat käyttää ne, joille sopivat yhdistelmäpillerit. Ehkäisylaastari on ohut, taipuisa ihonvärinen laastari, joka kiinnitetään iholle. Se vaihdetaan viikon välein.

Miten ehkäisylaastari toimii?

Laastari toimii samalla periaatteella kuin e-pilleri, eli se estää munasolun irtoamisen ja siten raskauden.  Sen hyvä puoli on, ettei hormoniehkäisyn annostelua tarvitse muistaa päivittäin. Laastarista hormonit imeytyvät elimistöön tasaisemmin kuin e-pillereistä, ja siksi sivuoireet voivat olla vähäisempiä.

Miten ehkäisylaastaria käytetään?

 Laastari vaihdetaan kerran viikossa, ja laastareita käytetään kolme viikkoa peräkkäin. Neljäs viikko on taukoviikko. Taukoviikon loputtua asetetaan uusi laastari.

Hormonilaastari kiinnitetään kuivalle, ehjälle ja karvattomalle iholle pakaraan, vatsaan, olkavarteen tai yläselkään. Laastari kiinnitetään paikkaan, jossa vaatetus ei kiristä eikä pääse hankaamaan laastaria irti. Laastarin alueelle ei saa käyttää ihovoiteita tai meikkiä.

Kuinka usein ehkäisylaastari vaihdetaan?

Hormonilaastari vaihdetaan kerran viikossa, ja se kiinnitetään aina samana viikonpäivänä. Kuukaudessa kuluu siis kolme laastaria. Halutessaan ehkäisylaastarilla voi siirtää kuukautisia samaan tapaan kuin pillereillä. Silloin kolmannen laastariviikon jälkeen ei pidetä taukoviikkoa, vaan kiinnitetään uusi laastari suoraan.

Mitä huonoja puolia ehkäisylaastarissa on?

Ehkäisylaastari on yleensä hieman kalliimpi kuin ehkäisypillerit. Jos laastari irtoaa kokonaan ennen vaihtopäivää eikä tartu uudelleen, hormonia ei irtoa riittävästi.

Jos laastari on kokonaan irti alle 24 tuntia, sen voi vaihtaa uuteen, eikä lisäehkäisä tarvita. Jos laastari on ollut irti yli 24 tuntia tai olet epävarma ajasta, laastarijakso on aloitettava alusta ja käytettävä lisäehkäisyä, käytännössä kondomia, viikon ajan.

Jotkut käyttävät ihoteippiä tehsotamaan laastarin kiinnitystä, jotta se pysyy varmasti paikoillaan.

Paljonko ehkäisylaastari maksaa?

Kolmen laastarin pakkaus eli kuukauden laastarit maksavat noin 14 euroa. (Toukokuu 2015)

Toinen vaihtoehto yhdistelmäpillereille on ehkäisyrengas.

Juttua varten on haastateltu naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalaista Lääkärikeskus Nuorten Naisten Bulevardista ja nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halosta.

Muu lähde: yths.fi

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lisää tietoa ehkäisystä löydät suuresta ehkäisy-tietopaketista-

Kommentoi »