Demi

Small talk kuntoon

Small talk kuntoon
Haluaisitko olla juhlien hauskin jutunkertoja, mutta et keksi mitään sanottavaa? Poimi tästä parhaat puheenaiheet joka tilanteeseen. Sää todellakin on yksi niistä!
Julkaistu: 5.3.2013

Tilanne: Menet uudelle luokalle, jossa kaikki tuntevat jo toisensa. Et tiedä, miten soluttautuisit joukkoon.

Muista, että muut ovat sinusta yhtä kiinnostuneita kuin sinä heistä, mutta he odottavat, että uutena tyyppinä otat ensimmäisen askeleen. Kaikkiin on mahdoton tutustua kerralla, joten valitse luokkakavereidesi joukosta yksinäisen oloinen tyyppi tai parin kolmen hengen porukka, joka vaikuttaa helposti lähestyttävältä.

Mene juttelemaan silloin, kun se on sinulle luontevaa. Jos samaan ruokapöytään istahtaminen tuntuu liian vaikealta, kävele yhtä matkaa seuraavaan luokkaan. Edellistunnista voi keksiä monta hyvää keskustelunavausta, kuten: ”Pitääkö tuon aineen opettaja vaikeita kokeita?” Muistele hassuja tapahtumia, joilla voit hauskuuttaa muita. Poimi vaikkapa Megamokat-palstalta huvittava kämmi ja kerro siitä tilanteessa, jossa tunnelma on jännittynyt. Kun olet saanut keskustelun käyntiin, muut osallistuvat siihen mielellään.

Puhu näistä

 • Koulu. ”Mitä kursseja kannattaisi valita ensi keväälle?”
 • Julkkisjuorut. ”Tiesitkö, että Adele odottaa vauvaa?”
 • Kiinnostavat paikat. ”Oletko jo käynyt siinä uudessa kahvilassa? Kuulin, että sieltä saa tosi hyvää juustokakkua.”

*

Tilanne: Löysit uusien kavereiden joukosta tyypin, johon haluaisit tutustua paremmin.

Ensitutustumisen jälkeen voit edetä yleiseltä jutustelutasolta henkilökohtaisempiin aiheisiin. Kohteliaisuudet ovat aina hyvä keino murtaa jäätä. Kehaise kivaa vaatetta tai hiustyyliä, mutta älä sorru liiallisuuksiin. Kysy, mistä luokkakaverisi osti vaatteen tai osaisiko hän suositella hyvää kampaajaa. Varo kuitenkin pelkästään pommittamasta keskustelukumppaneitasi kysymyksillä. Ne ovat helppo tapa pitää keskustelua yllä, mutta kukaan ei halua vaikuttaa itsekeskeiseltä puhumalla vain itsestään.

Käännä huomio välillä sinuun tiputtelemalla tietoja itsestäsi vaivihkaa. Sen sijaan, että puhut säästä hämmästellen sadetta, sano: ”Ostin muuten tosi kivat kumpparit eilen.” Kun tuot omat kokemuksesi mukaan, herätät muiden kiinnostuksen, ja he pääsevät välillä kyselemään sinusta.

Puhu näistä

 • Perheesi. ”Et ikinä arvaa, mitä typerää pikkuveljeni teki eilen.”
 • Harrastukset. ”Mitä mieltä olet sen kuntosalin pilates-tunneista?”
 • Yhteiset kaverit. ”Oletko muuten nähnyt Hannaa pitkään aikaan?”

*

Tilanne: Joudut sukujuhlissa uteliaiden tätiesi saartamaksi. Et pääse pakoon seurustelu- ja opiskelu-uteluita.

Yhteiset geenit eivät tarkoita yhteisiä kiinnostuksenkohteita. Sukulaisten seurasta ei voi valitettavasti paeta tylysti, joten alistu kohtaloosi ja keksi muutama aihe, joiden avulla johdattelet tenttauksen turvallisille vesille.

Sukulaisuussuhde ei velvoita sinua kertomaan seurustelusi yksityiskohdista tai koulumenestyksestäsi. Päivitä kuulumisesi nopeasti ja käännä keskustelu näppärästi sukulaiseesi. Kysy, millaisia lomasuunnitelmia hänellä on tai mitä työtä hän tekee. Kuuntele tarkkaan ja esitä lisäkysymyksiä: ”Ai, olet töissä mainostoimistossa. Miten sellaiselle alalle pääsee?” Käytä myös hyväksesi tietoja, joita sinulla on entuudestaan. Jos tätisi harrastaa tanssia, kysy, onko hän käynyt lavatansseissa kesällä.

Puhu näistä

 • Tilanne, jossa olette. ”Onpa hyvää voileipäkakkua! Oletko jo maistanut sitä?”
 • Matkat. ”Kuulin, että kävitte viime kesänä Tartossa. Millaista siellä oli?”
 • Kulttuuri. ”Oletko jo nähnyt taidemuseon uuden näyttelyn?”

*

Tilanne: Sait osa-aikaisen työpaikan, mutta työkavereiden kanssa jutustelu vaivaannuttaa. Sinulla ja keski-ikäisellä työkaverillasi Pirkolla ei ehkä ole juuri mitään yhteistä.

Kannattaa miettiä ajankohtaisia asioita, joista voi rupatella, niin kaikilla on töissä mukavampaa. Kävitkö katsomassa hyvän leffan tai luitko hassun uutisen aamulla lehdestä? Arkisista asioista juttelu sujuu helpommin kuin maailmanpolitiikkaan perehtyminen. Jos haluat synnyttää keskustelua, kysy kysymyksiä, joihin ei voi vastata kyllä tai ei. Älä lähde mukaan arvostelemaan pomoasi, vaikka työkaverit harrastaisivat sitä. Juoruilu voi kostautua, jos pomosi saa tietää.

Puhu näistä

 • Viikonloppu ja lomat. ”Mitä ajattelit tehdä viikonloppuna?”
 • Paikallinen urheilujoukkue. ”SaiPa on pelannut surkeasti. Mistäköhän se johtuu?”
 • Tv-ohjelmat. ”Mitä mieltä olet Idolsin voittajasta?”

*

Tilanne: Olet kielimatkalla, jolla kukaan ei tunne toisiaan entuudestaan. Ensimmäisenä iltana kaikki katselevat toisiaan hiljaa.

Kaikki varmasti haluaisivat tutustua toisiinsa, mutta kukaan ei keksi luontevaa tapaa aloittaa keskustelua. On melkein sama, mistä puhut, kunhan toimit jäänrikkojana. Jos ette tiedä edes toistenne nimiä, aloita esittäytymällä kivalta vaikuttavalle tyypille.

Kysele vaikkapa mistä hän on kotoisin ja kuinka hän päätyi mukaan reissuun. Kiinnitä huomiota kehonkieleen: hymyile, nyökkäile ja katso juttukaveriasi silmiin, niin hän tietää, että olet aidosti kiinnostunut. Ota keskusteluun mukaan muitakin. Voit vaikkapa sanoa: ”Näytät tosi tutulta. Oletko sinäkin kotoisin Vaasasta?”

Puhu näistä

- Musiikki. ”Kävin viikonloppuna katsomassa Ronyan keikkaa. Mitä bändejä sinä olet nähnyt livenä?”

- Nettilöydöt. ”Näin tosi hauskan nettivideon, jossa papukaija golfaa. Oletko jo nähnyt sen?”

- Lempiruoka. ”Onkohan täällä hyviä kasvisruokia?"

*

Tilanne: Opettajasi lyöttäytyy kotimatkalla kävelemään kanssasi. Et keksi yhtäkään puheenaihetta. Muista, että opekin on vain ihminen, joka haluaa jutella vapaa-aikanaan muusta kuin koulusta. Mieti, mitä tiedät opettajastasi. Onko hänellä lapsia? Missä hän asuu? Jutustele yleisistä asioista.

Voit myös kertoilla omista harrastuksistasi ja tulevaisuudensuunnitelmistasi: mihin kouluun aiot hakea, mitä haluaisit tehdä työksesi…  Ehkä saat opettajalta hyödyllisiä vinkkejä vaikkapa kurssivalintojen suhteen. Älä mielistele opea, koska hän kyllä huomaa sen. Opettaja saattaa kertoa sinulle ohimennen asioita, jotka eivät ole kaikkien tiedossa. Älä juoruile niitä kavereillesi, sillä siten aiheutat vain pahaa mieltä.

Puhu näistä

 • Kirjat. ”Luin suosittelemasi Fitzgeraldin Kultahatun kesällä. Kuka oli sinun suosikkihahmosi kirjasta?”
 • Työ. ”Kauanko olet ollut opettajana?”
 • Kotikaupungin tapahtumat. ”Onpa ärsyttävä se tietyö koulun edessä. Milloinkohan se valmistuu?”

*

Tilanne: Keskustelu ei etene.

Älä murehdi, jos tilanne jäätyy. Keskusteluun tarvitaan aina kaksi, ja jos jutustelu yrityksistäsi huolimatta hiipuu, anna niin tapahtua. Jos olet porukassa, voit karata tyssähtäneestä keskustelutilanteesta sanomalla: ”En ole nähnyt Kaisaa pitkään aikaan. Menen moikkaamaan häntä.” Tai:  ”Olin oikeastaan matkalla vessaan. Nähdään taas!”

Jos olette kahden vaikkapa bussissa, voit sanoa, että sinun on hoidettava tärkeä asia puhelimellasi, ja keskittyä kännykän näpyttelyyn. Kiitä itseäsi siitä, että olet kuitenkin tehnyt parhaasi.

3 kommenttia