Demi

Sinäkin olet hengenpelastaja

Sinäkin olet hengenpelastaja
Kaveriporukalla juhliminen voi aiheuttaa myös vaaratilanteita. Lue nämä yksinkertaiset ohjeet, joilla pidät itsesi ja muut hengissä.
Julkaistu: 16.5.2016

Kylie ja Kendall Jenner juhlivat Coachella-festareilla. Tiesivätköhän he, missä lähin ensiapupiste sijaitsee?

1. Älä kulje ohi

Jos näet festareilla tai puistossa ihmisen, joka saattaa tarvita apuasi, älä kulje ohi. Henkilö voi olla hengenvaarassa. Sammunut tai tajuton ihminen saattaa tukehtua, hänellä voi olla sairaskohtaus tai kylmällä säällä hän on vaarassa paleltua. Jo se, ettet jätä tajutonta yksin, tekee sinusta hengenpelastajan. Voit pelastaa henkilön, ja näillä neuvoilla se on helppoa: 

  • Yritä saada häneen kontakti esimerkiksi puhuttelemalla tai ravistelemalla olkapäistä. Jos henkilö ei herää, soita heti hätänumeroon 112. Sieltä saat lisäohjeita ja apua. Jos tiedät, että paikalla on ensiapupäivystys, pyydä jotakuta hakemaan ensiaputaitoisia luoksesi.
  • Aseta autettava selälleen ja avaa hengitystiet ojentamalla päätä ja kohottamalla leuan kärkeä. Tunnustele poskellasi ilmavirtausta.
  • Jos autettava hengittää normaalisti, käännä hänet kylkiasentoon hengityksen turvaamiseksi. Sammunut tai tajuton ihminen voi helposti tukehtua kieleensä tai omaan oksennukseensa.  

2. Mistä apua? Ota selvää etukäteen

Ollessasi juhlimassa julkisella paikalla ota heti selvää, missä on lähin ensiapupiste, ja miltä auttajat näyttävät. Esimerkiksi koulujen loppumisiltana nuorten suosimissa kokoontumispaikoissa usein päivystävät eri järjestöjen auttajat. Monilla festareilla kulkevat Suomen Punaisen Ristin päihdetyöntekijät ja ensiavustajat. Heidät tunnistaa liivistä tai paidasta. Päihdetyön tekijät eivät ole juhlissa moralisoimassa päihteiden käyttäjiä, vaan he haluavat varmistaa, ettei kenellekään käy huonosti. Päihdetyöntekijöiltä saa myös henkistä ensiapua, esimerkiksi paniikkikohtauksen tai muun huolenaiheen sattuessa. Lataa puhelimeesi myös sovellus, josta voit helposti tarkistaa ensiapuohjeita.

3. Puutu vaaralliseen hölmöilyyn

Alkoholi ja ryhmäpaine voi saada fiksutkin ihmiset käyttäytymään tyhmästi. Puutu rohkeasti vaaralliseen toimintaan, kuten putoamisvaaran lähellä oleiluun tai humalassa uimiseen. Vaaroista huomauttaminen juhlinnan aikana voi saada sinut tuntemaan olosi ikäväksi tyypiksi, mutta parhaimmillaan voit ennaltaehkäistä onnettomuuden.

Autolla tai mopolla ajaminen humalassa lisää onnettomuusriskiä. Myös polkupyörällä humalassa ajaessasi vaarannat liikenteessä itsesi ja muiden turvallisuuden. Älä mene myöskään humalaisen kaverin kyytiin tai anna hänelle ajoneuvon avaimia. Kaverisi kiittävät sinua jälkikäteen.

Haluatko oppia auttamaan enemmän? SPR järjestää ensiapukursseja eri puolella Suomea. 

Lue myös:

Kommentoi »