Demi

"Sinä olet kauneusbisneksen pelinappula" – neljä oivallusta ulkonäköpaineista

"Sinä olet kauneusbisneksen pelinappula" – neljä oivallusta ulkonäköpaineista
Haluaisitko muuttaa jotain ulkonäössäsi? Pysähdy. Onko vika oikeasti sinussa vai ahtaissa kauneusihanteissa?
Julkaistu: 21.11.2016

Naputtele Googlen kuvahakuun sanat ”kaunis nainen”. Etkö huomaakin, että tulokset ovat hyvin yksipuolisia? Ruutu täyttyy hoikista, meikatuista, valkoisista, hehkuvaihoisista naisista, joilla on symmetriset kasvonpiirteet ja pitkät hiukset. Kauneusihanteet ovat kapeita ja vaikuttavat ihan jokaiseen meistä. Onneksi #bodypositivity-liikkeen myötä aihe on noussut esiin videoilla, blogeissa ja keskusteluissa. Muista nämä neljä tärkeää pointtia, kun pohdit omaa ulkonäköäsi:

 

1. Kapeat ihanteet vaikeuttavat kaikkien elämää

Kuten Eerika videolla toteaa, ulkonäköpainet koskettavat jollakin tavalla meistä jokaista. Katsele ympärillesi koulussa tai kaupungilla. Kuinka monella tytöllä on pitkä tukka? Moni haluaa saada pitkät ja paksut hiukset vaikka sitten kalliiden hiustenpidennysten avulla. Pitkillä hiuksilla ilmaistaan edelleen naisellisuutta, ja naisellisuus taas yhdistetään kauneuteen. 

Yleinen käsitys kauniista ihmisestä on todella kapea. Kehoideaalin eli täydellisen kehon tavoittelu on kisa, jota ei voi voittaa kukaan. Ajatus siitä, että laihuus, pitkä tukka tai sirot kasvot tekisivät jostakusta onnellisen, on harhaa. Tutkimusten mukaan myös tytöt, joiden keho on hyvin lähellä ihanteita, tuntevat painetta muokata itseään. Mistä tämä tyytymättömyys oikein kumpuaa? 

Pidät varmasti monia kavereitasi kauniina, vaikka he eivät muistutakaan kuvahaun virheettömiä tuloksia. Miksi sinunkaan olisi pakko pyrkiä täydelliseksi kokeaksesi olevasi hyväksytty? Kaikenlaisilla ihmisillä pitäisi olla oikeus tuntea olonsa hyväksi kehossaan. Se on kuitenkin vaikeaa, jos ei koskaan näe itsensä näköisiä henkilöitä ihailtujen joukossa.

2. Älä suostu olemaan kauneusbisneksen pelinappula

Vaikka kukaan ei työnnä maskaraa silmiisi väkisin, ympäristömme viestii erilaisilla keinoilla, että jokaisen pitää huolehtia ulkonäöstään – ja nyt ei puhuta vain yleisestä siisteydestä ja hygieniasta. Vanhempasi saattavat kehua sinua kauniiksi, kun olet meikannut bileitä varten. Ystäväsi pyytelee ehkä anteeksi meikkaamattomuuttaan, koska heräsi aamulla liian myöhään.

Näemme niin vähän meikittömiä naiskasvoja, että ne näyttävät meistä haaleilta ja väsyneiltä. Epätasainen iho on monien mielestä ruma. Ulkonäkö vaikuttaa myös asioihin, joihin sen ei pitäisi vaikuttaa. Esimerkiksi ylipainoiset naiset saavat tutkitusti vähemmän palkkaa kuin hoikat, vaikka he tekevät työnsä yhtä hyvin. Ulkonäkö vaikuttaa ennakkoluuloihimme ihmisestä:

Ulkonäöstään huolehtimisessa ei ole tietenkään mitään väärää. Vaatteet ja meikit ovat monen mielestä ihania. Peilin edessä istuminen vie kuitenkin aina aikaa ja rahaa pois jostain muusta. Jos laittautuminen on iloa antava harrastus, niin mikäs siinä! Jos se kuitenkin tuntuu velvollisuudelta, kannattaa miettiä, kuinka paljon sitä tarvitsee tehdä.

Tytöt eivät ole luonnostaan ulkonäkökeskeisempiä kuin pojat, mutta yhteiskunta painostaa tyttöjä ilmaisemaan itseään ulkonäöllään. Meikit, hiustuotteet, kampaamot, vaatteet, laihdutustuotteet ja kauneusleikkaukset ovat valtavan rahakas bisnes. Näiden alojen edustajille on hyödyllistä, että sinäkin koet tarvitsevasi heidän luomuksiaan. Kauneusbisnes haluaa uskotella sinulle, että sinulla on valtaa hallita omaa kehoasi, koska voit tuotteilla tehdä siitä kauniimman. 

Todellisuudessa tuotteet saattavat vaivihkaa hallita sinua. Sinä et saa määritellä sitä mahdotonta kauneusihannetta, johon pyrit, tai ylipäätään sitä, haluatko edes yrittää olla kaunis.

3. Terveyden tavoittelu kauneuden sijaan ei aina ratkaise ongelmia

Kauneushaaveiden vaihtaminen terveellisyyden tavoitteluun vie ojasta allikkoon. Mielikuvamme terveestä kehosta on myös hurjan kapea. Kuntoilujutuissa ja treeniblogeissa näkee vain hoikkia ja lihaksikkaita, vaikka oikeasti hyvin monen näköiset vartalot toimivat ja voivat yhtä hyvin. "En ole koskaan painanut näin paljon, mutta samaan aikaan olen kehooni aivan tyytyväinen", kertoo tubettaja Mariieveronica:

Kun ylipainosta on tullut maailmanlaajuinen ongelma ja sen aiheuttamiin sairauksiin on alettu kiinnittää huomiota, lihavien haukkuminen on alkanut tuntua joistakuista hyväksyttävältä. Se on älytöntä. Ei kukaan motivoidu elämään terveellisemmin morkkaamisen seurauksena. Sen sijaan lihavien mollaaminen aiheuttaa ahdistusta ja mielenterveysongelmia monille painosta riippumatta.

On tärkeää, että ihmiset voivat saada tukea terveellisten elämäntapojen noudattamiseen. Kehon pyöreys ja pehmeys eivät kuitenkaan tee kenestäkään automaattisesti huonokuntoista, eikä laihuus ole aina sen terveellisempää kuin lihavuuskaan. Tärkeämpää on kuunnella jokaisen omaa kokemusta kehostaan. Jos tunnet olosi hyvinvoivaksi, todennäköisesti olet sitä, vaikka et näkisikään täysin itsesi näköisiä tyttöjä fitness-lehtien sivuilla.

4. Ulkonäköpaineet ovat iso ongelma, jonka ratkaisemiseen menee aikaa

Vaikka haluaisit olla ulkoisista paineista vapaa feministi, aivojaan ei voi opettaa hetkessä ajattelemaan ihan uudella tavalla. Totta kai me kaikki tiedämme, että mainosten luomaan kuvaan kauneudesta kannattaa suhtautua kriittisesti. Ihanteet vaikuttavat meihin silti.  On selvää, että jos olet lapsesta lähtien saanut paljon palautetta ulkonäöstäsi, siitä on muodostunut tärkeä osa identiteettiäsi. Anna siis itsellesi lupa heikkoihin hetkiin: joinakin päivinä oma peilikuva vain näyttää kamalalta.

Onneksi #bodypositivity-liikkeen myötä mediassa näkyy nykyään entistä enemmän erilaisia, kauniiksi ylistettyjä vartaloita. Kun näkee kaikenlaisten kehojen keräävän ihailua, on helpompi rakastaa itseään sellaisena kuin on, ja antaa myös muiden näyttää ihan miltä he haluavat. Oman kehonsa hyväksyminen  voi viedä aikaa, mutta kun sen saavuttaa, kertoo myös muille vahvan viestin: kukaan muu ei saa sanoa, miltä sinun pitää näyttää.

Kehopositiivisuus on ihana asia, mutta itsetunnon ei silti pitäisi rakentua vain siitä, että tiedät olevasi kaunis. Olet kaunis ja paljon muuta. Et tarvitse tietynlaista kehoa harrastaaksesi, mitä haluat, kokeaksesi rakkautta ja toteuttaaksesi unelmiasi. Ulkonäkösi on vain yksi ominaisuus monien joukossa, eikä kenenkään pidä määritellä sinua sen perusteella.

Juttua varten on haastateltu aihetta tutkinutta valtiotieteiden tohtori Satu Liimakkaa.

Lue myös

Kommentoi »