Demi

Selviämisopas tutustumisleikkeihin

Selviämisopas tutustumisleikkeihin
Koulujen ja harrastusten alku tuo mukanaan vyöryn tilanteita, joissa tutustutaan uusiin ihmisiin. Näillä vinkeillä tutustumisleikki muuttuu uhkasta mahdollisuudeksi.
Julkaistu: 17.8.2016

1. Heittäydy mukaan

Tutustuminen ja tutustumisleikit kuuluvat harrastuksiin, kouluihin, leireihin ja kursseihin. Et välty niiltä edes aikuisena, joten hyväksy se, että tietyissä tilanteissa joudut osallistumaan.

Ujolle leikit voivat olla kauhistus, jotka saavat aikaa paniikin. Toisaalta jättäytyminen leikin ulkopuolelle vetää sinuun vain enemmän huomiota. Avoimelle tyypille leikki taas saattavat olla kompastuskivi, jossa vahingossa tulee paljastaneeksi sielunsa syöverit, kun muut kertovat lemmikin nimen.

Tee siis selviytymissuunnitelma:

2. Päätä mitä kerrot

Mieti valmiiksi helpot vastaukset tavallisimpiin leikkien kysymyksiin.

Mistä pidät?

Sairaan vaikea kysymys. Päätä siis, vaikkapa vastata jokin näistä: metsästä, kakusta, letuista, karkista (mistä karkista?).

Lempimusiikkisi?

Mieti valmiiksi laji tai artisti.

Lempihedelmäsi tai hedelmä, joka alkaa samalla kirjaimella kuin nimesi? Mikä eläin haluaisit olla?

Vaikka mieleesi saattaa hiipiä ajatus ”mitä välii”, on kuitenkin leppoisuuden osoitus vastata edes jotakin. ”Siili!”

Kerro perheestäsi.

Sinun ei tarvitse kuvailla perhetaustaasi tai suhdettasi vanhempiisi. Voit vaikka kertoa kivasta serkusta, sisarpuolesta tai mummosta.

Lempiaineesi koulussa?

Ei sen oikeasti tarvitse olla suosikkiaineesi. Voit kertoa, missä sinulla on kiva opettaja tai sen aineen, jonka tunneilla on hauskinta.

Lempiharrastuksesi?

Lukeminen, musiikin kuuntelu ja sohvalla löhöily ovat ihan hyviä harrastuksia.

3. Nokkeluus on vaikeaa, joskus jopa mahdotonta

 Joskus hauskoiksi tarkoitetut kysymykset saattavat olla supervaikeita.

Muista, että vastauksesi ei tarvitse olla totuudenmukainen eikä paljastaa sisintäsi. On hyvin vaikeaa keksiä nokkela vastaus kysymykseen: ”Mitä lemmikkisi kertoisi sinusta?” Etenkin, jos ei omista lemmikkiä. Vaikeisiin kysymyksiin voi miettiä aiheesta rippumatta vakiovastauksen: ”Olen aamu-uninen.” ”Uppoudun helposti ajatuksiini.” tai miksei vaikkapa: ”Olen ujo.” Yllättävän moni tuntee samoin, ja voi tuntua helpottavalta, että joku sanoo sen ääneen.

4. Ole huomaavainen

Kun kyselet toiselta hänen elämästään, muista, että kaikkien perheeseen ei kuulu molempia vanhempia tai sisaruksia. Voit pyytää kertomaa vaikkapa suosikkimuiston perheestä.

Kun kerrot itsestäsi, älä esitä kovin jyrkkiä mielipiteitä. Niistä jäät kyllä muiden mieleen, mutta voit myös vaikuttaa turhan torjuvalta. Kipakoiden keskusteluiden aika on myöhemmin.

Muista myös, että yleensä kaikki haluavat ajatella toisista hyvää, mutta kaikkiin ei voi luottaa. 

Ennen kaikkea: Kun kyselet toiselta tai kun on jonkun muun vuoro kertoa, kuuntele.

+ Kolme vinkkiä leikin järjestäjälle

1. Sekä osallistujat että leikin järjestät vaikuttavat tunnelmaan. Vaikka itse olisit avoin ja innostuva tyyppi, muista, että monia ujostuttaa ja isossa porukassa. Jonkun nuiva suhtautuminen voi kertoa siitä, että uusiin ihmisiin tutustuminen jännittää, ja siksi on vaikea heittäytyä hölmöilemään porukalla tai keksiä mitään hauskaa itsestään.

2. Suosi etenkin aluksi leikkiä, jossa jokainen voi jutella yhden tyypin kanssa ja vaikka esitellä hänet sitten. Näin kukaan ei joudu paniikkiin, kun tuntuu, että itsestä on vaikea keksiä mitään kerrottavaa. Leikki, jossa opetellaan tutustumaan pelkkien nimien kautta, voi olla hyvä aloitusleikki.

3. Erota kaverukset eri ryhmiin. Vaikka oman kaverin kanssa tekee mieli olla pari ja samassa ryhmässä, tutustumisen kannalta on paljon parempi toteuttaa leikkien tai ryhmien kokoaminen vaikkapa perinteisellä jako kahteen, kolmeen tai neljään -menetelmällä.

Juttuun on käytetty inspiraationa Demittäjien kanssa käytyä keskustelua.

Lue myös:

Kommentoi »